➤ STORBRITANNIEN / BREXIT Storbritanniens premiärminister Theresa May har antytt att hon kan tänka sig ett ”mjukt Brexit” där man stannar kvar på den inre marknaden. Detta har lett till rykten om att utrikesminister Boris Johnson – stark förespråkare för ett hårt Brexit – kan komma att avgå och det redan före helgen.

Theresa May ska hålla ett tal till nationen på fredag där hon enligt läckor i parlamentet väntas föreslå ett utträde ur EU till en status som liknar den Schweiz har idag, där man formellt inte är medlem i unionen men ändå är med i EU:s inre marknad och betalar en EU-avgift för detta.

Om May gör ett sådant utspel menar bedömare att Johnson inte skulle ha något annat val än att avgå. Johnson själv förnekar dock att han har några som helst avgångsplaner och kallar läckorna i parlamentet för ”ett bo med sångfåglar”.

LÄS MER: Storbritanniens utrikesminister och statistiker i siffergräl om Brexit

Johnson bedyrar att han är fast besluten att spela en nyckelroll i att utforma regeringens Brexit-policy och säger att den närmaste tiden kommer att vara avgörande för att säkerställa att folkets vilja i enlighet med folkomröstningsbeslutet respekteras.

Privat ska Johnson dock ha hörts säga till vänner att den så kallade ”EEA minus”-versionen av Brexit som premiärministern förefaller vilja se är något han ”inte kan leva med”. Bedömare tolkar uttalandet som en avisering om avgång om förslaget skulle bli verklighet.

Ingen i regeringen förutom May själv vet ännu vad talet på fredag kommer att innehålla mer än att det förväntas handla till stor del om Brexit. Övriga ministrar kommer att få ta del av talet först dagen innan det hålls, dvs på torsdag.