Förra året kollapsade Silicon Valley Bank i USA vilket ledde till en dominoeffekt där en rad andra banker hamnade på obestånd. Den amerikanska riksbanken Federal Reserve inrättade ett nödlåneprogram för att rädda bankerna från undergång. Men nu visar det sig att bankerna överutnyttjat räddningslånen för att göra vinster.

Det var i mars som Silicon Valley Bank imploderade vilket ledde till panik bland bankkunder som i sin tur resulterade i likviditetskriser i ett stort antal andra banker. Federal Reserve klev då in och gick med på att låna ut pengar till de nödställda bankerna mot obligationer som säkerhet som egentligen betingade ett mycket lägre värde.

På så sätt skulle bankerna ha tillräckliga medel för att dämpa oron hos kunderna och förhindra massuttag och ytterligare bankkollapser. Men ledningarna på de nödställda bankerna kom snart underfund med att man kunde utnyttja riksbankens föra affärsmässiga accepterande av dåliga säkerheter. Detta genom så kallat arbitrage.

Ränteprognoserna vände

Räntan för nödlåneprogrammet kopplades till marknadsprognoser för genomsnittliga riktmärkesräntor ett år framåt med ett påslag på 0,1 procentenheter. Då prognoserna siade om kommande räntehöjningar var det till att börja med kostsamt för bankerna att låna genom Federal Reserves program men tanken var heller inte att det skulle vara en god affär utan ett sätt för bankerna som ingen annan ville låna ut till att ändå få in kapital för att undvika en omfattande bankkris.

Men efterhand ändrades marknadens förväntningar och gick från räntehöjningar till räntesänkningar. Att nödlåna av Federal Reserve har nu därför blivit lukrativt, vilket lett till att banker som egentligen inte behöver sådana lån ändå tar dem eftersom man kan tjäna mer pengar på deras nu relativt andra långivare förmånliga villkor.

Bankerna kan nu låna från Fed till lägre räntor än vad de tar in i form av insättningar över natt hos Federal Reserve. Mellanskillnaden, kallad arbitrage, blir en vinst för bankerna. Men så var det inte meningen att nödlånen skulle utnyttjas.

Ny rusning efter lånen trots avsaknad av kris

Omedelbart efter Silicon Valley Banks kollaps rusade efterfrågan på nödlånen från Federal Resereve. Men efterhand som bankerna fick ordning på likviditeten dalade efterfrågan. Men nu har den börjat rusa i höjden igen och det utan att det finns någon ny nödsituation som den efter Silicon Valley Banks kollaps.

I stället är det för att fler och fler banker fått upp ögonen för det lukrativa att använda lånen för arbitrage som är orsaken. Det är också rusning efter de förmånliga lånen då deadline är den 11 mars. Efter det avslutas programmet och för bankerna som vill tjäna pengar på lånen gäller det att låna nu medan det fortfarande är möjligt.

Dessutom kan det hända att ränteprognoserna vänder igen och då blir lånen plötsligt inte längre möjliga att göra vinst på. Därför vill man låna nu medan villkoren ännu ser ut som de gör.

Den här oförutsedda exploateringen av nödlånen bedöms inte få några allvarliga negativa konsekvenser för det amerikanska bankväsendet. Många menar dock att det handlar om ett oetiskt beteende från bankernas sida.