➤ Den före detta italienska premiärministern Silvio Berlusconi gör comeback i politiken, rapporterar flera tidningar efter att en koalition stödd av honom vann ett lokalt val på Sicilien.

Den 81-åriga Berlusconis karriär har kantats av skandaler både i och utanför regeringen och han har varit frånvarande från politiken i fyra år, efter att ha blivit utkastad från parlamentet på grund av att ha blivit dömd för skattebrott.

Berlusconi försöker få en bannlysning från att inneha officiella positioner upphävd inför 2018 års parlamentsval. Europadomstolen ska ta upp hans fall senare i år.

”Sicilien har, precis som jag bad om, valt en verklig, seriös och konstruktiv förändring baserad på ärlighet, kompetens och erfarenhet”, sa Berlusconi i en video på sin Facebook-sida.

Den nya koalitionen för samman Berlusconis Forza Italia-parti med partier som Lega Nord och Brothers Of Italy. Den av Berlusconi stödda kandidaten Nello Musumeci vann över anti-etablissemangskandidaten från Femstjärne-partiet, ett vänsterliberalt parti med viss invandringskritik, med strax under 40 procent av rösterna. Röstdeltagandet låg under 50 procent enligt BBC.

Valet ses som ett slag mot mitten-vänster-regeringen som redan lider på grund av ilskan över landets problem med immigranter.