Bertil Malmberg – Sverigedemokraternas gruppledare i kommunfullmäktige i Trosa samt ledamot i Sörmlands regionfullmäktige – utesluts ur partiet. Anledningen är att han deltagit i fullmäktigemöten trots att partiet beordrat honom att låta bli.

Den 81-årige sverigedemokraten har varit i blåsväder sedan april i år då han vid ett möte med regionfullmäktige yttrade sig om sydsudanesers intelligens och utbildningsnivå. Bakgrunden till uttalandena var att länets pensionärer i årsredovisningen för 2020 pekats ut som kostnader – något Malmberg reagerade på genom att istället lyfta fram kostnaden för alla invandrare som inte försörjer sig själva.

LÄS MER: Bertil, 81, kan sparkas ur SD efter IQ-domen: ”Jag är inte imponerad”

I början av oktober dömdes Bertil Malmberg av Nyköpings tingsrätt till villkorlig dom och att betala 24 000 kronor i böter för sina uttalanden om sydsudaneser.

”Att säga att en viss folkgrupp är bland de folkslag som har lägst intelligens i världen får objektivt sätt [sic!] anses nedsättande och som ett sätt att uttrycka missaktning”, menade domstolen i sin dom.

Utesluts ur SD

Nu utesluts Bertil Malmberg ur partiet. Men uteslutningen beror inte på hans uttalanden vid regionfullmäktigemötet i våras, eller att han dömts för hets mot folkgrupp. Istället handlar det om att han fortsatt delta i fullmäktigemöten i kommunen och regionen, trots att partiledningen förbjudit honom att göra det och ”pausat” hans medlemskap.

”Bertil Malmberg har trotsat partiets beslut om avstängning och deltagit på fullmäktigemöten, vilket är ett tydligt brott mot partiets stadgar. Mot bakgrund av detta har partiet beslutat att utesluta Malmberg”, skriver partiet i en kommentar till TT.

Anton Berglund är Sverigedemokraternas gruppledare i Sörmlands regionfullmäktige och har sedan innan sommaren krävt att Malmberg utesluts ur partiet. Han har ingen kommentar till dagens besked om att han äntligen blir av med sin partikollega.

– Nej, det har jag inte. Jag får hänvisa till våran presstjänst, säger Anton Berglund till Samnytt.

Samnytt har sökt Bertil Malmberg.

LÄS MER: Bertil, 81, kan sparkas ur SD efter IQ-domen: ”Jag är inte imponerad”