Om du på sistone har funderat på att ta ett lån är du långt ifrån ensam om det. Faktum är att det snarast är tvärtom – just att låna pengar är något vi svenskar verkligen gillar. Av alla europeiska befolkningar är svenskarna de som lånar mest pengar med undantag för våra danska grannar. Bolånen är de som tar upp den största delen av hushållsbudgeten, men konsumtionslånen som t ex privatlån och kreditkort har ökat oerhört mycket de senaste åren. 

Tack vare den stora efterfrågan har antalet långivare på marknaden ökat kraftigt, och fördelen för oss konsumenter är att den stenhårda konkurrensen leder till bättre villkor när vi behöver ett lån. Många reklamerar med ‘marknadens lägsta ränta’ eller till och med räntefria lån, men är det verkligen lika bra som det låter?

Räntefria lån

Faktum är att det faktiskt finns lån som är räntefria, men det handlar alltid om mindre summor som smslån eller mikrolån. Du bör dock vara noga med att läsa villkoren, vissa av dem tar ut dyra uppläggningsavgifter eller aviavgifter. Räntefria lån ges i syfte att marknadsföra, statistiken visar att de flesta låntagare föredrar att använda sig av en långivare de redan har provat.

När det handlar om större lån som t ex privatlån eller bolån kan det handla om att man får en eller ett par räntefria månader om året. Avsikten är att konsumenten ska kunna få lite extra klirr i kassan när det behövs, vanligtvis i semestertider eller kring jul. Du bör dock vara beredd på att betala lite högre ränta under de resterande månaderna.   

Så här får du det billigaste lånet

När det kommer till att hitta billiga lån finns det två saker du alltid ska tänka på:

1) Se till att ha en god kreditvärdighet.
När vi tar ett lån tas det automatiskt en kreditupplysning på oss, och ju bättre score vi får desto bättre räntevillkor kommer vi att bli erbjudna av långivaren. En svag kreditvärdighet innebär en hög risk för långivaren, som kommer att vilja kompensera risken med ökade kostnader. Du kan kolla upp ditt kreditscore hos UC.

2) Jämför ordentligt innan du bestämmer dig.
Det kan skilja mycket mellan olika långivares erbjudanden, och därför bör du aldrig ta första bästa bara för att du tycker att det verkar rimligt eller för att de lovar de bästa villkoren i sina annonser.

Det bästa sättet att gå tillväga för att jämföra lån är att använda sig av en jämförelsesajt online. Dessa tjänster är helt kostnadsfria, och de ger dig möjligheten att jämföra väldigt många olika långivare på ett klart och tydligt sätt. Dessutom använder de sig bara av en enda kreditupplysning, och hela processen tar bara några minuter.