Fallet med JayCee Cooper och USA Powerlifting går tillbaka till 2019 där den förstnämnda lämnat in ett diskrimineringsanspråk till Minnesota Department of Human Rights med påstående om att organisationen brutit mot delstatens människorättslagar genom att förbjuda transpersoner från att tävla i kvinnotävlingar.

USA Powerlifting har förlorat en två år lång rättsstrid efter att en domare bedömt att organisationen har diskriminerat transkvinnan JayCee Cooper, som är biologiskt manlig och hindrades från att tävla med biologiska kvinnor i styrkelyft.

LÄS ÄVEN: Transkvinnors deltagande i simning begränsas

Domstolen har beordrat idrottsorganisationen att ”upphöra med och avstå från alla orättvisa diskriminerande metoder baserat på sexuell läggning och könsidentitet och revidera sin policy relaterade till dessa frågor inom två veckor”.

Efter domen uttryckte Cooper lättnad över beslutet och sa: ”Jag tror att vi behövde en vinst här, och det känns bra att få det”.

Samtidigt sa föreningens ordförande Larry Maile att hans organisation inte håller med domstolens beslut och kan komma att överklaga.

LÄS ÄVEN: Idrottsförbund föreslår nya regler för transpersoner

Flera idrottsorganisationer har uppdaterat sina regler under de senaste två åren när det gäller transpersoners deltagande. Exempelvis tillkännagav Internationella olympiska kommittén i november 2021 ett nytt ramverk för transpersoner och intersexuella idrottare som skulle eliminera policys som kräver att tävlande idrottare genomgår ”medicinskt onödiga” procedurer eller behandling.