Trots att det är vad han själv, Tesla och bolagets aktieägare röstat för och avtalat om, anser en domstol att Elon Musk inte har rätt till ersättningen för sitt arbete hos elbilsjätten under flera år. Skälet man anger är bland annat att Musk tjänat så mycket pengar att det skulle vara ”orättvist”, detta trots att värdet på företaget har tiodubblats under hans ledning.

Det är en domare i delstaten Delaware som ogiltigförklarar Musks avtalade ersättning på 56 miljarder dollar för rollen som vd för Tesla, vilket kallas ”en outgrundlig summa” som är orättvis mot aktieägarna. Efter domen sjönk Teslas aktier med omkring två procent.

Domen upphäver därmed det största lönepaketet i USA:s företagshistoria. Domaren menar att den aktiebaserade ersättningen förhandlades fram av direktörer som verkade stå i tacksamhetsskuld till Musk, för närvarande rankad av tidningen Forbes som världens rikaste person.

Teslas tioåriga löneavtal med Musk som beslutades 2018 skulle vara värt cirka 51 miljarder dollar enligt kursen på tisdagen, och skulle motsvara ungefär en fjärdedel av hans förmögenhet på 210,6 miljarder dollar.

Politiskt inkorrekt

”God dag för de goda”, kommenterar Greg Varallo, en advokat för Teslas aktieägare Richard Tornetta som väckte stämningsansökan 2018.

Bland de många reaktionerna konstateras det ofta att sedan Elon Musk valde att motsätta sig den politiskt korrekta dogma som har sitt grepp om västvärlden, har han blivit motarbetad på alla möjliga sätt – och nu alltså även av den amerikanska staten.