På torsdagseftermiddagen står det klart att Leif Östling, som nyligen deltog i ett uppmärksammat avsnitt i SwebbTV där han bland annat talade om sina egna erfarenheter av vad konsekvenserna av den stora invandringen från Mellanöstern och Afrika inneburit, tvingas bort från sin post som ordförande för Södertälje Science Park.
Det var på onsdagen som bland annat statsmedia i form av SVT tog upp Östlings medverkan i SwebbTV och man samtidigt kom med påståenden om att detta skulle vara en del av den så kallade ”vit makt-miljön”, detta med hänvisning till vänsterextrema Expo.
SVT:s statsreporter hade även ifrågasatt Östlings lämplighet som ordförande för Södertälje Science Park efter att ha delat med sig av sina erfarenheter som vd på Scania.
– Det är svårt att sitta kvar när han inte har stöd från någon av ägarna. De här väldigt grova uttalandena kan vi inte stå bakom, säger Boel Godner (S), styrelseledamot i Södertälje science park.
LÄS ÄVEN: Media till gemensam attack mot Leif Östling och SwebbTV: ”Kopplingar till vit makt-miljö”
Enligt Godner var uttalandena ”alldeles för grovt för att det ska kunna accepteras” och efter att de olika intressenterna i Södertälje Science Park under dagen haft kontakt kom beslutet, vilket man även talat direkt med Östling om.
– Det behövs knappt ett beslut. Det var självklart efter de här uttalandena, säger Godner om hur man kom fram till att peta Östling.
I intervjun med SVT på onsdagen ansåg Godner dock inte att det hela var fullt så självklart då hon i stället påstod sig ville avvakta.
Upprörda känslor på Scania
– Det är beklagligt. Jag har jättesvårt att förstå vad som har hänt med honom och varför han säger de här sakerna, säger Michael Lyngsie, ordförande i IF Metall på Scania.
Enligt SVT ska intervjun ha rört upp känslorna även på Scania. Det påstås att många anställda kontaktat ledningen och de fackliga organisationerna för att uttrycka sin förvåning och besvikelse över Östlings vittnesmål.
– Flera uttalanden är helt oacceptabla och långt ifrån vad fack och företagsledning står för på Scania. Som anställda ställer vi krav på att ledningen har fokus på jämställdhet, mångfald och inkludering. Frågor som är avgörande för Scanias framgång, säger fackens ordföranden Lisa Lorentzon, Mari Carlquist, Michael Lyngsie och Mikael Svalefors i ett internt meddelande.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.