Det svenska klädmärket Aéryne grundades 2015 av Siri Vikman. Företaget har beskrivits som starkt feministiskt och med fokus på hållbarhet. Nu rapporterar Breakit att företaget går i konkurs efter att ha försökt ställa om till en affärsmodell där alla kläder tillverkas på beställning – med återvunna material.

På Aérynes hemsida kallas en av få flikar “female empowerment” och företaget har sedan starten 2015 profilerat sig som feministiskt och ekologiskt hållbart. De har designat och sålt sina kläder via sin egen webbshop men också via andra andra webbaserade aktörer som NA-KD och Asos.

I början av 2018 ingick företaget ett avtal med The Park Showroom i USA och ska då ha blivit garanterade försäljning för 130 miljoner kronor under kommande år. Flera ledande modeprofiler rekryterades för att kunna möta den väntade tillväxten på 1 700 procent: från 2,5 till 45 miljoner kronor, rapporterar Ehandel.se.

Nu har bolaget flera skulder hos Kronofogden och har begärts i konkurs av en leverantör som menar att bolaget inte kan betala sina räkningar.

“Grön produktionsmodell” misslyckades

Handlingar från Borås tingsrätt visar nu att Aéryne försattes i konkurs den 7 november.

Siri Vikman uppgav för Breakit att det varit dyrt att lägga om Aérynes strategi och affärsmodell. Planen var att stänga ned massproduktion av kläder och istället tillverka plaggen “on demand”, alltså på kundernas begäran, med återvunna material, sade hon.

“Det känns otroligt tufft eftersom det finns så mycket potential i att ställa om till en grön produktionsmodell, men förlusten från B2B tyngde oss och det var avgörande tillslut för investerare”, skriver hon i ett SMS till Breakit.

Företaget har till imorgon, torsdag, på sig att överklaga konkursbeslutet.