Elpriset på den nordeuropeiska oligopolmarknaden Nord pool slår under onsdagseftermiddagen i taket i Baltikum med över 42 kronor per kWh. Bud på drygt 2000 kilowattimmar har avkortats på grund av otillräcklig kapacitet.

När tisdagens handel på Nord pool stängde stod det klart att det mellan klockan 17 och 18 under onsdagseftermiddagen inte kommer finnas så mycket el tillgänglig i Estland, Lettland och Litauen som elköparna begärt.

LÄS ÄVEN: ”Horribla elpriser” tvingar Ölandsbageri att stänga

Buden har därför automatiskt avkortats vid 4000 euro per megawattimme, det högsta möjliga priset på elhandelsplattformen. Det motsvarar drygt 42 kronor per kilowattimme. Enligt en notis på Nord pools hemsida har bud på sammanlagt 2,14 Mwh avkortats i de tre länderna.

Risk för elransonering

Gunars Valdmanis, vd för de lettiska elbolagens branschorganisation LEEA, säger enligt dagstidningen NRA att en kombination av faktorer gett upphov till elunderskottet.

LÄS OCKSÅ: Så tjänar staten miljarder på elkrisen – ”Elpriserna går i spagat”

Främst är det kriget med sanktioner mot Ryssland och skyhöga gaspriser som skapar osäkerhet. Flera gaseldade värmekraftverk i Lettland och Litauen har ställts av för att spara naturgas inför den kommande vintern. Istället förlitar sig de tre länderna på elimport från Finland och Sverige.

Enligt Valdmanis kan elransonering i värsta fall behöva införas i Baltikum för att hantera elbristen.

Samnytt har pratat med Nord Pools day ahead-desk, som inte vill svara på hur vanligt det är med avkortade bud. Istället hänvisas till presschefen Stuart Disbrey, som är på semester.

LÄS MER: Elbrist ger kassaklirr för stat och elbolag – 70 miljarder extra första halvåret