Samhällsnytt har följt fem afghaner som tandhygienisten Bernt Herlitz tipsat Migrationsverket om. Fyra av fem blev uppskrivna i åldern och fick avslag på sin asylansökan. Drygt ett år senare stack en av dem en kniv i magen på en ungdom och åtalades för mordförsök. ”Hade Migrationsverket gjort sitt jobb så hade detta aldrig behövt att hända.”, säger Herlitz i en kommentar till oss. Nu kommer de att få möjlighet att stanna i Sverige oavsett – tack vare regeringens och Centerpartiets amnestilag.

Samhällsnytt har i flera artiklar följt historien om tandhygienisten Bernt Herlitz från Gotland som på begäran av Migrationsverket tipsat myndigheten om åldersfusk bland ensamkommande. Detta har lett till att han förlorat sitt jobb och riskerar att förlora all sin egendom till följd av flera rättsprocesser som hans före detta arbetsgivare Region Gotland driver med hjälp av en stjärnadvokat.

Domen i Arbetsdomstolen som kan innebära att Herlitz döms att betala regionens rättegångskostnader på sammanlagt upp till en miljon kronor väntas den 4 juli. Emellertid har Samhällsnytt följt upp fem afghaner som Herlitz tipsade myndigheten om. Fyra av dem blev uppskrivna i åldern efter medicinska åldersbedömningar och fick avslag på sina asylansökningar. En av dem har ett än mer anmärkningsvärt öde: drygt ett år efter att Herlitz tipsat Migrationsverket om att mannen egentligen är mycket äldre än han uppgett stack han en kniv i magen på en ungdom mitt i Visby.

Han åtalades för mordförsök och blev dömd för grov misshandel.

[soliloquy id="229405"]

”Den galne”

Det var på kvällen den 25 juni 2017 som Najeeb Ahmadi kom till Kung Magnus väg i Visby för att straffa en annan afghan. Ahmadi som vid den tiden stod registrerad som 17 år gammal beskrivs i polisens förundersökning som en gängledare för hazarer på Gotland – ”den galne”. Numera är han registrerad i Migrationsverkets system som född 991214.

Offret tillhörde en annan etnisk minoritet i Afghanistan – tadzjiker, vilket var upprinnelsen till bråket enligt honom:

”- Alla här är hazarer. Bara två är tadzjiker och och en pashto. De är många och deras ledare är Najeeb. De bestämmer över afghanerna. Najeeb, berättar han i polisförhöret.

Handlar det om droger? – ställer förhörsledare en fråga.

– De säljer men det handlar inte om droger.”

Enligt ett vittne uttalade Najeeb dödshot mot offret flera dagar innan knivattacken. Hoten ska ha anmälts till polisen utan någon vidare åtgärd.

”Ingen vågar stå framför hazarer”

Den dagen såg fyra av Najeebs underhuggare offret på stan och tog tag i honom. De ringde in Najeeb som uppges ha letat efter killen. Först ville de föra offret till en skog i närheten för att knivhugga honom där, men andra afghaner ska ha övertalat Najeeb att inte göra det. Istället bestämde de sig för att göra det på gatan. De höll offret medan Najeeb stack kniven i hans mage.

– När han hade stuckit mig tar (en annan afghan – anm.) tag i Najeeb och puttar bort honom och Najeeb skrek fula ord och han försökte hugga mig igen. Najeeb skrek hela tiden att han nu hade skapat historia och nu vågar ingen stå framför hazarer, berättade brottsoffret senare i polisförhör.

Hjärtat ”vid fingerspetsen” – men ingen utvisning yrkas

Offret transporterades med ambulans till Visby lasarett där det visade sig att kniven penetrerat hela bukväggen och levern.

”I narkos sonderar man återigen såret på bukväggen. Man känner hjärtat precis vid fingerspetsen”, skriver jourhavande kirurg i patientjournalen.

Trots det grova brottet yrkade åklagaren aldrig på utvisning. Det har inte heller gjorts någon medicinsk åldersbestämning trots tvivel om Najeeb Ahmadis verkliga ålder. Detta har lett till att han dömdes som underårig. Domstolen ansåg att åklagaren inte har lyckats bevisa uppsåt att mörda, därför blev han dömd bara för grov misshandel. Straffet för det förmodade mordförsöket blev 100 timmars ungdomstjänst – som ansågs helt verkställt när domen föll.

”Detta sänder fel signaler”

Tandhygienisten Bernt Herlitz blir inte imponerad av Migrationsverkets agerande när vi ringer upp honom:

– Migrationsverket har ignorerat mitt tips – det har lett till fruktansvärda konsekvenser för den kille som blev stucken. Hade de gjort sitt jobb så hade den här händelsen aldrig behövt att hända.

Vad anser du om att han blev dömd till 100 timmars ungdomstjänst för att ha stuckit en kniv i en människa medan du kan dömas till att leva i fattigdom av Arbetsdomstolen för att ha följt Migrationsverkets instruktion?

– Detta sänder fel signaler till samhället. Om det händer ett allvarligt brott blir det ingenting för det. Han blev ju i princip straffri. Samtidigt som jag kan få ett livstidsstraff för det lilla som jag anses ha gjort.

Domen i Arbetsdomstolen väntas den 4 juli och Herlitz uppger att han blir alltmer ”nervös” ju närmare datumet kommer. Han menar även att åldersuppskrivning av fyra migranter av fem visar att han har gjort rätt bedömning angående deras ålder.

Kan stanna i Sverige ändå

Däremot spelar de medicinska åldersbedömningarna som Migrationsverket har gjort inte någon roll längre – och inte heller myndighetens avslagsbeslut. Den 7 juni röstade regeringen och Centerpartiet igenom en amnesti för ensamkommande vilket innebär att de som fått avslagsbeslut efter en lång och kostsam asylprövning ändå kan stanna – om de går i gymnasiet oavsett deras faktiska ålder. Eftersom åklagaren på Gotland har underlåtit att yrka på utvisning av Najeeb Ahmadi kommer även han sannolikt att omfattas av den nya lagen.

Samhällsnytt har sökt Najeeb Ahmadi för en kommentar. Domen kan laddas ned och läsas på följande länk: B668-17

LÄS MER: Regeringen och Centerpartiet VILL att vuxna män ska gå i skolan med dina barn