➤ Statsminister Stefan Löfven (S) har varit på turné på flera orter i Västernorrland för att flirta med väljarna. I Bollstabruk hade det asylanarkistiska nätverket #vistårinteut utanför Folkets Hus anordnat en speciell hälsning till Löfven som kan tolkas som ett dödshot.

Texten hade ”Utvisade i Afghanistan” som avsändare och budskapet till Löfven och hans regering löd: ”Ångra er inom tre dagar eller DÖ!”. Löfven fick personligen inte se texten eftersom han valde att inte besöka manifestationen. Däremot förevigades den av SVT Västernorrland som tyckte att det var en bra idé att bildsätta sin artikel med texten, något man gjorde utan någon kritisk kommentar.

Bilden uppmärksammades av bland annat sajten Ledarsidorna. Efter uppmärksamheten har SVT Nyheter Västernorrland valt att ändra artikeln genom att ta bort den kontroversiella bilden. Man uppger dock inte, som annars är brukligt, att man redigerat artikeln.

Manifestationens syfte var att visa sitt missnöje med den amnesti som regeringen nyligen beslutat ge till cirka 8.000 unga manliga migranter från främst Afghanistan som befunnits sakna asylskäl men inte velat återvända hem. Kravet är att amnestin ska utvidgas ytterligare och gälla alla så kallade ’ensamkommande’, vara permanent och inte som nu villkoras till att man utbildar sig i Sverige för att bli anställningsbar på den svenska arbetsmarknaden.

En kommentar gör gällande att uppmaningen inte är ett hot mot någon utan är en hänvisning till en insändare i tidningen Dagen. Enligt författaren ska de afghanska immigranterna ha konverterat till kristendomen och riskerar då att dödas inom tre dagar om de skickas tillbaka till Afghanistan och det är detta texten på skylten handlar om. Budskapet borde dock i så fall ha lytt ”Ångra er inom tre dagar eller VI DÖR!”.

Texten är uppdaterad.