EU:s högsta domstol beslutade på tisdagen att offentliga myndigheter i medlemsländerna kan förbjuda anställda att bära tecken på religiös övertygelse, såsom en islamisk huvudduk.

Frågan har splittrat Europa i åratal men har nu alltså fått ett vägledande beslut. Fallet i fråga handlar om en anställd i den belgiska kommunen Ans som förbjöds att bära en islamisk huvudduk på jobbet.

LÄS ÄVEN: SD vill införa slöjförbud för poliser

Kommunen ändrade sedermera sina anställningsvillkor till att kräva att de anställda iakttar en strikt neutralitet genom att inte bära tydliga tecken på religiös eller ideologisk övertygelse. Kvinnan hävdade att hennes rätt till religionsfrihet hade kränkts och inledde en juridisk process.

EU-domstolen bedömde att en strikt neutralitetspolicy avsedd att skapa en neutral administrativ miljö kan anses vara objektivt motiverad av ett legitimt syfte. Den tillade att en annan offentlig förvaltning också skulle vara motiverad om den beslutade att tillåta, på ett allmänt och urskillningslöst sätt, bärande av synliga tecken på tro.

LÄS ÄVEN: Regeringen: INGET slöjförbud för poliser

Domstolen sa också att myndigheterna i medlemsstaterna har ett utrymme för skönsmässig bedömning när det gäller att utforma neutraliteten för offentliga tjänster som de avsåg att främja. Detta mål måste dock eftersträvas på ett konsekvent och systematiskt sätt och åtgärder måste begränsas till vad som är absolut nödvändigt.

LÄS ÄVEN: Högsta förvaltningsdomstolen STOPPAR slöjförbud