I samband med att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på torsdagen besökte EU-högkvarteret i Bryssel höll både han och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen tal. Medan Zelenskyj fokuserade på bland annat stödet i form av pengar och vapen, tog von der Leyen upp ”Putins propagandister” vars lögner hon menar ”förgiftar det offentliga rummet”.

I veckan rapporterade Samnytt om EU:s utrikeschef Josep Borrells uttalanden om att upprätta ett sanningsministerium i form av en ny plattform där man ska stoppa ”desinformationskampanjer”.

– Om informationen är giftig kan inte demokratin fungera. Om information manipuleras har folk inte en klar uppfattning om vad som händer. Så deras val är partiska, och informationen är oljan i demokratins motor. Vi måste ta hand om kvaliteten på informationen eftersom det är saven, blodet, oljan, det som får demokratin att fungera, sa Borrell.

LÄS ÄVEN: EU upprättar sanningsministerium för att bekämpa ’desinformation’

Att kontrollera informationsflödet är ett område även Ursula von der Leyen var inne på i sitt tal:

– Vi kommer att rikta in oss på Putins propagandister. Eftersom deras lögner förgiftar det offentliga rummet i Ryssland och utomlands. Du [Zelenskyj] insisterade på det. Vi hör dig. Vi kommer att följa upp. Och vi går efter dem.

Global censur

Samnytt rapporterade nyligen även om FN-chefen Antonio Guterres som i ett tal också han efterlyste större kontroll över informationsflödet.

– Vi kommer att uppmana till åtgärder från alla med inflytande på spridningen av desinformation på internet – regeringar, tillsynsmyndigheter, beslutsfattare, teknikföretag, media, civilsamhället, sa Guterres i ett tal på måndagen.

LÄS ÄVEN: FN-chefen efterlyser global censur på internet