Hur kan vi få syrierna att åka hem? Det är en fråga som tas upp under dagens EU-toppmöte i Bryssel. Allt fler EU-länder har nämligen tröttnat på de invandrare som kom under migrantkrisen för tio år sedan.
I augusti i år gick en syrisk man som fått avslag på sin asylansökan till attack och högg ihjäl flera personer på en festival i tyska Solingen.
LÄS ÄVEN: Syrisk asylsökare med utvisningsbeslut bakom terrordådet i Tyskland
Det var långt ifrån det första dylika blodbadet vare sig i Tyskland eller Europa som utförts av invandrare från Mellanöstern. Men dådet tycks ha varit droppen som fått den berömda bägaren att rinna över.
Det tog bara en vecka innan den socialdemokratiska regeringen, pressad av oppositionen, presenterade nya lagar syftandes till att utvisa fler samt dra in bidrag och förmåner för de ovälkomna utlänningarna.
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
LÄS MER: Skärpta tyska invandringslagar
Fler EU-länder
Det är inte bara i Tyskland som tonläget förändrats radikalt jämfört med 2015 års öppna gränser-devis. I Frankrike är det istället förra månadens mord på en 19-årig fransyska, begånget av en utvisningsdömd marockansk våldtäktsman, som väcker ilska. Både från höger- och vänsterhåll.
Inrikesminister Bruno Retailleau har talat om att ändra migrationsregelverket, medan Nationell samlings partiledare Jordan Bardella anklagat regeringen för att tvinga fransmännen att bo bland “mänskliga bomber”.
LÄS MER: Våldtäktsdömd migrant släpptes fri i väntan på utvisning – mördade ung kvinna
Liknande tongångar hörs från andra EU-länder som Österrike, Danmark och Slovenien. Och i Italien adresserade premiärminister Giorgia Meloni senaten under tisdagen och talade även hon om ett ökat återvändande.
– Den italienska regeringens inställning är att Europa måste ompröva sin inställning i Syrienfrågan. Att vi måste arbeta för att skapa förutsättningar för att dessa flyktingar återvänder till Syrien, sade hon men lade till att det ska ske “på frivillig väg”.
Viktigt meddelande
Innan du scrollar vidare och läser vår journalistik gratis har vi ett viktigt meddelande
Samnytt har på grund av minskade intäkter tvingats skära ned på verksamheten och står även inför flera rättsprocesser mot vänsteraktivister. Samnytt har inget statligt stöd och ytterst begränsade reklamintäkter. Vi är helt beroende av våra läsares stöd. Om du vill att vi ska fortsätta existera som tidning ber vi om din hjälp.
Ägna en minut åt att bli prenumerant! Klicka HÄR för att välja prenumerationsnivå eller swisha valfritt belopp: 123 083 3350, så hjälper du till i kampen mot etablissemanget.
Diskuteras på EU-toppmötet
Under torsdagen och fredagen tas frågan om ökad återvandring upp av Europeiska rådet under det så kallade EU-toppmötet. Rådet utgörs av unionens stats- eller regeringschefer, och Sveriges representant är således statsminister Ulf Kristersson.
Återvandringsfrågan fanns ursprungligen inte på dagordningen, men i synnerhet efter massmordet i Tyskland har den kommit att bli aktuell, står att läsa i ett PM för Europaparlamentets ledamöter.
Ett frågetecken som behöver redas ut är emellertid hur EU ska förhålla sig till Syriens regering. President Bashar al-Assad sitter kvar vid makten, trots västmakternas försök att kuppa bort honom i den “arabiska vår” som med start 2011 ledde till inbördeskrig och bildandet av terrorsekten Islamiska staten. EU:s fortsatta officiella policy är att inte prata med honom.
Men att samarbeta med de syriska myndigheterna underlättar om hundratusentals syrier ska repatrieras till sitt hemland. Och det är just det vissa EU-ledare, bland dem Italiens Meloni, vill göra.
Idén möter emellertid motstånd, bland annat från Europeiska rådets samordnare för Mellanöstern- och Nordafrikafrågor Julien Barnes-Dacey. Han uttrycker i en debattartikel farhågor för att återvändande syrier kommer behandlas som desertörer och straffas om de tvingas återvända.
Förra månaden utlovade dock den syriska regeringen amnesti för de landsmän som vill återvända hem, har den syriska nyhetsbyrån Sana tidigare rapporterat. Den gäller fram till början av nästa år. En omständighet som ytterligare sätter press på EU att utnyttja tillfället för att skicka hem ovälkomna migranter.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.