De 130 asylsökande migranterna brittiska myndigheter hade planerat att skicka till Rwanda hade inför avgången sjunkit till sju stycken, för att sedan inte bli av alls.

Det var i april som den brittiska regeringens planer på att skicka migranter till Rwanda för behandling av deras asylansökningar avslöjades.

Enligt premiärminister Boris Johnson skulle det vara ett sätt att avskräcka människor från att riskera sina liv genom att betala människosmugglare för att transportera dem i läckande uppblåsbara båtar.

LÄS ÄVEN: England planerar skicka migranter till Rwanda

”Som framgår av vår nya plan för invandring är vi fast beslutna att arbeta nära tillsammans med en rad internationella partners när vi fortsätter att åtgärda vårt trasiga asylsystem”, uppgav en talesperson för inrikesministeriet då.

På onsdagen skulle det första flyget ha lyft med 130 personer, som sedermera blev sju och till sist stoppades helt och hållet efter att Europadomstolen sagt sitt i ett antal fall.

Den brittiska inrikesministern Priti Patel säger sig vara besviken och överraskad över beslutet. Samtidigt gör hon klart att det inte ska få hindra Storbritannien från att ”göra det rätta”. Jurister ska nu se över ärendet och förberedelserna för nästa flygavgång har redan inletts.

Rwanda redo

Även i Rwanda är man alltjämt redo att ta emot migranterna.

– Vi avskräcks inte av denna utveckling. Rwanda är fortfarande helt engagerat i att få detta partnerskap att fungera, säger regeringens talesperson Yolande Makolo som konstaterar att det rör sig om ett ”havererat globalt flyktingsystem”.

LÄS ÄVEN: Danmark vill skicka asylsökande till migrantläger i Rwanda – avtal påskrivet

– Rwanda står redo att ta emot migranterna när de anländer och kommer att erbjuda dem säkerhet och möjligheter i vårt land.