Under de senaste dagarna har Sverige etablerat sig som ett land i det absoluta toppskicket när det gäller antalet dödsfall av Covid-19 i hela världen. Det internationellt erkända sättet att räkna dödsfall på förklaras dock nu vara felaktigt av en svensk professor som hävdar att det inte är någon stor skillnad mot Danmark.
Enligt sajten Our World in Data som drivs av forskare på Oxford University och som sammanställer statistik över spridningen av Covid-19 har Sverige etablerat sig som ett land med de högsta dödssiffrorna i hela världen per capita. Under flera dagar låg Sverige i ett rullande 7-dagars genomsnitt högst i världen. De senaste dagarna ligger landet på plats två och tre tillsammans med Belgien och Storbritannien.
De exceptionellt höga dödssiffrorna bevisar ett fullständigt misslyckande för den så kallade svenska strategin att hantera pandemin som går ut på att göra så lite som möjligt och låta viruset spridas fritt bland befolkningen i förhoppning om att de som inte dör utvecklar immunitet. Strategin som Folkhälsomyndigheten och regeringen ställt sig bakom vilade på att när så småningom tillräckligt många svenskar blir sjuka av smittan – ungefär 50 till 60% – kommer spridningen att dö ut av sig själv.
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
De senaste antikroppstesterna har dock visat att, precis som flera ledande experter, däribland professor Björn Olsen varnat för, strategin inte fungerar. Istället för de 20-25% av befolkningen som skulle ha genomgått Covid-19 har det visat sig att endast 3 till 7% av svenskarna haft smittan. Detta mot bakgrund av att redan nästan 4 tusen personer har dött av coronaviruset i Sverige.
Siffrorna innebär att det kommer att krävas minst 56 tusen ytterligare dödsoffer för att uppnå den flockimmunitet som Folkhälsomyndigheten och regeringen vill se. Att de fortsatt höga dödssiffrorna inte minskar i samma takt som i andra europeiska länder visar på samma sak, enligt Björn Olsen.
Att Sveriges hantering av corona börjar bli ett problem även för landets bild internationellt visas genom att andra europeiska länder öppnar för turism och resande, men utesluter Sverige och svenskarna från denna process.
Det är förmodligen mot denna bakgrund som Expressen upplåter plats åt professor Matti Sällberg som hävdar att dödsstatistiken egentligen borde räknas på ett annat sätt. Professorn har tidigare varit i rampljuset på grund av hans arbete med ett vaccin mot coronaviruset som uppges vara färdigt om fem år. Hans kollegor på Oxford University i Storbritannien lovar samtidigt ett vaccin redan i september.
Matti Sällberg som har fungerat som medialt understöd åt Anders Tegnell och Folkhälsomyndigheten menar att det rätta är att utgå ifrån en hypotetisk siffra på antalet smittade. Siffran tas ur samma antikroppsforskning som slog hål på Folkhälsomyndighetens strategi. Sällberg extrapolerar 6% av de smittade i testet på hela Sveriges befolkning och dividerar sedan med antalet döda. Så här kom han fram till att antalet döda av alla presumtivt smittade av Covid-19 i Sverige är lägre än i Danmark:
– Om vi jämför Sverige och Danmark, där vi har 6 procent [smittspridning] i Sverige, där ligger vi på ett dödstal på 0,5-0,7 procent. Danmark där hade man 1-1,2 procent [smittspridning], och där har man 500-600 döda. Där ligger man på ett dödstal på kanske 0,8 procent. Då är det inte så stor skillnad mellan Sverige och Danmark.
Expressen ställer dock inga frågor om vad det spelar för roll och varför det procentuella antalet som dör är viktigt i ett läge då det rapporteras 50 till 100 dödsfall dagligen i Sverige.
Sifferexercisen ovan imponerar dock inte på professor Björn Olsen som kommenterar för Expressen så här i ett sms:
”Man vill väl upprätthålla bilden av att vi inte sticker ut och har situationen under kontroll”.
Till dagens datum har 3925 människor dött av corona i Sverige. I Danmark är samma siffra endast 561. Tidigare uppmärksammades Danmark även som en jämförelse i ett annat sammanhang – med bred testning av befolkningen för corona. Där har landet lyckats med nästan 70 tusen tester per vecka på en befolkning som är hälften av Sveriges. I Sverige har regeringen kunnat genomföra endast 32 tusen tester trots ett uttalat mål på 100 tusen sedan flera veckor tillbaka och en särskild koordinatör som skulle åstadkomma detta.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.