Efter att USA:s FN-ambassadör riktat falska anklagelser om antisemitism mot Ungern har det ungerska utrikesministeriet väntat förgäves på en ursäkt. Samtidigt skulle det visa sig att anklagelserna delvis handlade om Sverige.

I slutet av förra veckan hölls ett högnivåmöte i FN:s högkvarter i New York om globala ansträngningar för att bekämpa antisemitism.

I sitt tal riktade USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield publikens uppmärksamhet mot Ungern. Det hette att landet är ett exempel på hur ”antisemitismen sprider sig och växer över hela världen” och att ”det här hatet underblåses inte bara av extremistiska grupper utan också av vanliga politiska ledare, populära kändisar och människor i maktpositioner”.

LÄS ÄVEN: KD-toppens krav: ”Ungern borde uteslutas ur EU”

Det påstods även att en staty föreställande Raoul Wallenberg vandaliserats i Ungern.

Den ungerska delegationen deltog förgäves i mötet då den amerikanska värden inte gav dem möjlighet att tala. Detta gjorde att den ungerska ambassadören var tvungen att agera personligen efter mötet på grund av de grundlösa anklagelserna.

Handlade om Sverige

De ungerska diplomaterna kontaktade ambassadör Linda Thomas-Greenfield och frågade vad hon grundade sina uttalanden vid mötet på. Bakom stängda dörrar erkände den amerikanska ambassaden att man gjort ett misstag och att statyn av Wallenberg som vandaliserats finns i Sverige.

Den ungerska ambassaden begärde då en offentlig rättelse från representationen för USA, men amerikanerna har hittills vägrat att göra det.

Máté Paczolay, talesperson för utrikes- och handelsministeriet, kallar händelsen upprörande och betonar samtidigt att det råder nolltolerans mot antisemitism i Ungern och att varje judisk person kan känna sig trygg i landet till skillnad från vissa stora västeuropeiska städer. 

LÄS ÄVEN: Orban: Västerlänningar trötta på mångkultur välkomna till Ungern