Operation Rimfrost är polisens särskilda mobilisering mot den eskalerande våldsamma gängkriminaliteten i ‘utsatta’ invandrardominerade områden i bland annat Malmö och Uppsala. Polisen uppger själv att operationen varit framgångsrik med att trycka tillbaka brottsligheten, men statistik tyder på motsatsen – antalet skjutningar och döda i väpnade gänguppgörelser ligger kvar på samma höga nivåer som tidigare.

99 skjutningar och 15 döda i gängkriminella uppgörelser – det är facit för årets första fyra månader. Polisens har trots sin omfattande satsning, operation Rimfrost, mot denna typ av brott inte lyckats få ned siffrorna. Det skjuts lika mycket och lika många dör av väpnat våld som innan operationen sjösattes. Inte heller coronapandemin förefaller ha medfört någon dämpande effekt på gängvåldet.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Kvinnliga poliser trakasseras under Operation Rimfrost

I Uppsala, där invandrartäta områden som Gottsunda sticker ut i brottshänseende, är operation Rimfrost en relativt ny företeelse. I Malmö, med bland annat omvittnat problemtyngda Rosengård har satsningen däremot varit igång sedan november förra året, något som dock inte avspeglar sig i färre skjutningar eller minskat antal döda.

Antalet skjutningar totalt har till och med ökat. Under januari-april förra året registrerades 81 sådana händelser jämfört med 99 för samma period i år.

Mer knark i vattnet

En annan negativ uppgift relaterad till operation Rimfrost är att reningsverken nu får arbeta hårdare för att rena vattnet från narkotika. De gängkriminella får ofta nys om polisens räder i förväg och hinner då spola ned den narkotika man har i bostaden i toaletten. Mätningar som gjorts visar en markant ökning av halten droger i vattnet sedan polisens satsning drog igång.

LÄS MER: Antalet skjutningar fortsätter öka

Polischef Stefan Sintéus i Malmö väljer dock att se narkotikan i vattnet som ett kvitto på något positivt:

– Vi kan se att det är ett sätt för oss att begränsa narkotikatillgången, säger han i en kommentar till SVT.

Rättsprofessor: “Rimfrost otillräckligt”

Statstelevisionen har även intervjuat Bo Wennström, professor emeritus i rättskunskap, om läget. Han menar att det i och för sig är bra att polisen gör denna riktade satsning men konstaterar samtidigt att det är otillräckligt om man vill komma till rätta med den omfattande gängkriminaliteten i ‘utanförskapsområdena’.

LÄS ÄVEN: Samtliga gängledare i Stockholm har invandrarbakgrund – Expressen försöker tona ned

Wennberg är också kritisk till att det övriga rättsväsendet inte mobiliserar på samma sätt som polisen i yttre tjänst. För att mer varaktigt få bort den här brottsligheten krävs större resurser i inre tjänst för poliser och åklagare som ska utreda brotten och se till att de kriminella hamnar i fängelse under lång tid och inte frias och snabbt är tillbaka på gatan igen efter anhållande och häktning. Även lagstiftningen behöver hänga med, säger professorn.