I värmländska Filipstad har 80 procent av de utomeuropeiska migranterna inget arbete och ytterligare tio procent deltar i skattefinansierade arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Samtidigt som kostnaderna för försörjningsstöd skenar kritiserar kommunen nu staten för att lägga över ansvaret för migrationspolitiken på dem, vilket kan leda till konkurs.
Sveriges kommuner och landsting, SKL, rapporterade nyligen att ersättningen till kommunerna för att ta hand om ”ensamkommande” inte är tillräcklig och vädjade om att schablonersättningen höjs.
LÄS MER: Kostnaderna för ’ensamkommande’ skenar – SKL behöver mer pengar
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
På lördagen publicerade Expressen en krönika författad av ledarskribenten Anna Dahlberg i vilken hon uppmärksammar Filipstads kommun i Värmland som befinner sig i ett svårt ekonomiskt läge som resultat av att kommunen mottagit migranter.
Dahlberg skriver att Filipstads kommunchef Claes Hultgren uppger att man har flest socialbidragstagare i hela landet i relation till befolkningen. Han berättar att kommunen har en skola i vilken 90 procent av eleverna är födda utomlands och 70 procent av de som bor i kommunala bostadsbolagets fastigheter är födda utanför Europa.
Av kommunens sammanlagt 10 000 invånare är över 2 000 utomeuropeiska och hela 80 procent av de vuxna i den gruppen saknar jobb. Ytterligare tio procent deltar i olika skattefinansierade arbetsmarknadspolitiska åtgärder.
Hultgren är upprörd över att staten lägger över ansvaret för migrationspolitiken på hårt pressade kommuner. Han säger att kommunen inte klarar situationen finansiellt.
– Vi får väl skicka in vår konkursansökan, kommenterar han.
LÄS ÄVEN: 29 000 skattekronor i månaden per ”ensamkommande” för boende i Göteborg
Saknar drivkraft för att arbeta
Kommunchefen anser att det finns kulturella skillnader som försvårar migranternas etablering. Han poängterar även att många kommer från fattiga delar av världen, vilket resulterar i att man ofta nöjer sig med att ha bara ha mat och uppehälle ordnat genom försörjningsstöd och bostadsbidrag. Därmed finns ingen drivkraft för att engagera sig för att lära sig svenska och börja arbeta.
– Hur ska en person som är analfabet komma ut i arbete inom några år? Vi har analyserat varenda person som har kommit till oss och många har en lång, lång väg till egen försörjning, säger Hultgren.
“Det blir en förtjänst för samhället lite längre fram”
År 2015 berättade statsminister Stefan Löfven att invandringen “blir en förtjänst lite längre fram”. Även i sitt jultal samma år sade statsministern att invandringen var en stor tillgång för samhället.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.