Det är inte bara hos statsministern som illegala invandrare har städat. En granskning visar att även ett flertal statliga myndigheter har köpt städtjänster av företag som anställer människor som inte har rätt att arbeta i landet.

– Städbranschen är smutsig, det kan vi konstatera. Vår uppskattning är att runt tio procent är svart, säger Pia Bergman, expert på ekonomisk brottslighet på Skatteverket.

Samnytt har tidigare skrivit om skandalen där en efterlyst kvinna, som olagligen befann sig i landet, arbetade som städare i statsministerns hus. Kvinnan avslöjades endast sedan en kollega missat att larma av, vilket fick polisen att tro att det rörde sig om ett inbrott.

Säpo sköt initialt ifrån sig ansvaret för den uppenbara säkerhetbristen med orden: “Det är inte vårt uppdrag”. På frågan om det är lämpligt att anlita svart illegal städhjälp svarade statsministerns pressekreterare, Toni Eriksson, att “Det får var och en bestämma själv”.

LÄS ÄVEN: Magdalena Andersson utnyttjade illegal städhjälp: ”Upp till var och en om man vill göra”

Brott mot utlänningslagen

Nu visar det sig att över tio myndigheter har anlitat städfirmor som dömts för brott mot utlänningslagen de senaste fem åren. Bland annat har Statens fastighetsverk (SFV) åtskilliga gånger anlitat två olika bolag som systematiskt har anställt illegala invandrare. Båda företagen har tidigare dömts för brott mot utlänningslagen.

Åsa Carlberg, pressekreterare på Statens fastighetsverk, säger att man inte känt till att städfirmorna dömts och påstår samtidigt att SVF är måna om “måna om att alltid anlita och arbeta med leverantörer som lever upp till gällande lagar och regler”.

LÄS ÄVEN: Städaren Usman tog lyxbil på avbetalning – körde den till Islamiska staten

“Solklart att det inte görs tillräckliga kontroller”

Även tingsrätten i Lund och Malmö Stad finns med på listan. Malmö Stad har låtit illegala migranter städa såväl offentliga toaletter som skolor. När SVT, som utfört granskningen, hör av sig svarar Malmö Stad att man ser “mycket allvarligt på de uppgifter som har framkommit”.

Pia Bergman säger att det är “Solklart att det inte görs tillräckliga kontroller”. Hon menar att städfirmorna ofta visar upp en fin fasad när deras papper granskas men att den i många fall inte stämmer överens med verkligheten.

– Vi ska ju inte lämna pengar av våra offentliga medel till de som är kriminella, säger hon.