Nyligen nådde den svenska kronan sin lägsta notering någonsin och enligt Nordeas chefsanalytiker Henrik Unell kan den komma att försvagas ytterligare. “Svenska hushåll stoppar in en krona i AB Sverige och får tillbaka 80 öre, ett tydligt avtalsbrott men ingen protesterar”, konstaterar Unell.

I maj 2018 uppmärksammades den svenska kronans kräftgång internationellt då Bloomberg oroades över att Riksbankens valutapolitik gör svenska folket fattigare. Man slog då fast att den svenska kronan är den sämst presterande bland världens större valutor.

I ett marknadsbrev av Nordeas chefsanalytiker Henrik Unell, som Fria Tider idag uppmärksammar, pekas bland andra Riksbanken ut som skälet till situationen.

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

I februari nådde handelsviktad real krona sin lägsta nivå någonsin och den passerade sitt tidigare ”finanskrisrekord”. Svenska hushåll stoppar in en krona i AB Sverige och får tillbaka 80 öre, ett tydligt avtalsbrott men ingen protesterar.

I en debattartikel i mars skrev Riksbankens chef Stefan Ingves att det inte är Riksbankens uppgift att stärka kronans växelkurs. “När den institution som ska gå i täten för att försvara kronan säger sådana saker meddelar de till omvärlden att de bortser från alla konsekvenser av sin inflationspolitik. Dåligt omdöme är den dyraste av risker”, skriver Henrik Unell.

Vidare menar Unell att totalfallet i kronan “liknar det man ser i länder där en statskupp ägt rum” och han understryker att han väl knappast behöver “nämna att det är Riksbanken som står i centrum för vår nya bedömning”.

“Riksbankens motsägelsefulla hantering av den så kallade rörliga svenska växelkursen, att endast tillåta att kronan försvagas, måste tolkas som ett tydligt policy-val”, konstaterar Unell.