Två nämndemän från Sverigedemokraterna var med och fattade det kontroversiella beslutet i måndags att släppa två dömda gängkriminella på fri fot. Hovrätten rev upp och ändrade beslutet två dagar senare, men den ene av dem jagas fortfarande.
– En har vi fått tag på nu, säger åklagare Ida Arnell till Samnytt.

Veckans kanske största nyhet är att Södertörns tingsrätt i måndags beslutade släppa två gängkriminella män på fri fot, trots att de dömdes till långa fängelsestraff för inblandning i ett brutalt mordförsök i Stockholm i september 2020.

LÄS MER: Ilyas och Sharaf dömdes i mordhärva – men försattes på fri fot

Ilyas Noor, som inte är svensk medborgare, dömdes till sex år och tio månaders fängelse för medhjälp till försök till mord medan Sharaf Ahmed, som har både svenskt och somaliskt medborgarskap. dömdes till åtta år och elva månaders fängelse för försök till mord.

Ilyas Noor och Sharaf Ahmed. Foto: Polisen
Polisen säkrar vapen efter mordförsöket. Foto: Polisen

De båda männen är medlemmar i Filterlösa grabbar (FLG), en underavdelning till Shottaz, och deras roll i mordförsöket var enligt domen att locka tre gängmedlemmar till en plats där en tredje man öppnade eld mot dem med automatvapen.

Häktades av Svea hovrätt

Södertörns tingsrätt menade att det inte finns någon risk att de båda gängmedlemmarna kommer begå fler brott i väntan på att de ska avtjäna sina fängelsestraff. ”Begäran om häktning ska därför avslås”, skrev domstolen i sin dom.

Det tog två dagar innan åklagaren lyckades få beslutet att släppa männen överprövat av Svea hovrätt. Hovrätten rev som väntat upp tingsrättens beslut, konstaterade att det finns risk att de båda gängkriminella kommer fortsätta begå brott och häktade dem båda två.

LÄS OCKSÅ: AVSLÖJAR: Två sossar och en centerpartist STOPPADE utvisning av våldtäktsman

Men gängmedlemmarna, som släppts fria, fick häktas i sin frånvaro eftersom de inte dök upp i domstolen.

– En har vi fått tag på nu. Sharaf, berättar en stressad kammaråklagare Ida Arnell för Samnytt under fredagen.

Är Ilyas fortfarande på fri fot?

– Vad jag vet i alla fall. Jag har inte hört något mer om honom.

SD-nämndemän bakom beslutet

Bakom det hårt kritiserade beslutet av Södertörns tingsrätt att släppa de båda gängkriminella står två juristdomare och tre nämndemän.

En av nämndemännen är en socialdemokrat. De andra två, Kristoffer Szubzda och June Nordahl, är partipolitiskt aktiva sverigedemokrater. Szubzda sitter i styrelsen för partiets lokalavdelning i Botkyrka, medan Nordahl är kyrkopolitiskt aktiv för Sverigedemokraterna i Svenska kyrkan i Haninge.

Ingen av dem har valt att uttrycka en skiljaktig mening, och delar därmed övriga tre domarnas uppfattning att det var rätt att släppa gängmedlemmarna fria.

Kristoffer Szubzda med partivänner i Botkyrka. Foto: Sverigedemokraterna i Botkyrka
SD gick till val på hårdare tag mot kriminella. Foto: Twitter

När Samnytt ringer upp de båda SD-politikerna vill de inte svara på frågor.

– Nej, du får ringa någon annan. Jag pratar inte med journalister. Tack och hej! säger June Nordahl till Samnytt och lägger på luren.

– Du får ursäkta mig, men jag säger inte ett ord. Hej då! svarar Kristoffer Szubzda på bruten svenska och lägger även han på luren.

Polisen kommenterar inte

För Stockholmspolisen har beslutet att först släppa två gängkriminella män för att två dagar senare få order om att fånga in dem igen inneburit merarbete. Men på polisens mediecenter vill man inte kommentera beslutet, eller hur polisens arbete påverkas av det.

”Vi svarar på aldrig på frågor som rör enskilda individer”, skriver Polisen region Stockholm i ett osignerat mejl.

Samnytt har flera gånger sökt Sverigedemokraterna centralt för kommentar. Partiet, som gick till val på hårdare tag mot gängkriminaliteten, har valt att inte svara på våra frågor.

LÄS ÄVEN: Åklagare ville utvisa marockansk tjuv – då satte SD-nämndeman stopp