Efter att såväl Folkhälsomyndigheten liksom regeringen under hela fjolåret inte rekommenderade användandet av munskydd påstår socialminister Lena Hallengren (S) nu plötsligt att hon hela tiden har varit för det.

Det var i onsdagskvällens SVT Aktuellt (elva minuter in i sändningen) som Lena Hallengren kom med det uppmärksammade påståendet.

På frågan om att flera partier vill se skärpta krav på munskydd svarade ministern att hon liksom Folkhälsomyndigheten och ”många andra” hela tiden sagt att dessa ska användas.

Hallengren fick ingen följdfråga på påståendet av Aktuellts programledare.

Andra besked 2020

När munskydd debatterades i juli 2020 lät det dock annorlunda.

– I Sverige fattar vi inte politiska beslut när det gäller smittskydd, det lämnar vi åt experter. Vi ser inte i det här läget, med kraftigt avtagande smittspridning, att det skulle vara läge att kräva munskydd i offentliga miljöer. Vi följer vetenskap och kunskap och sätter det i en svensk kontext, säger socialminister Lena Hallengren (S) vid en presskonferens.

Hon hänvisade då till Folkhälsomyndigheten som så sent som dagen innan artikeln uppgav att något krav på munskydd inte är aktuellt.

Kulturfråga

I augusti menade Hallengren också att den svenska kulturen inte är kompatibel med användandet av munskydd.

– I många sammanhang jämför vi oss med de nordiska länderna, och det gör vi inte minst när det gäller munskyddsfrågan. Vi har inte den, om jag får använda uttrycket, traditionen, kulturen, säger Lena Hallengren.

En av de som reagerat på Hallengrens utspel är journalisten Thomas Gür:

Helt fritt och fräckt ljugande. Det börjar bli ett signum för allt fler S-ministrar (Johansson, Johansson den avgångna, Ygeman)