SVT har sedan länge fått kritik för att vara partiska och drivna av en vänsterideologisk agenda. Det statsfinansierade mediet förväntar sig också att andra ska svara på deras frågor när de granskar makthavare eller privatpersoner. Men när de själv får frågor gör de sig oanträffbara och när de då söks upp vägrar de sonika svara.

Samnytt har många gånger tidigare granskat statstelevisionen och mönstret är oftast detsamma. De ogillar att bli granskade och vänder sig emot metoder de själva använder. Ett sådant exempel var när Samnytt sökte Johan Åsard, grävande journalist och redaktör för programmet Sverige Möts.

En annan gång var när SVT vägrade svara om deras vinklade rapportering om Polen. I ytterligare ett fall vägrade de svara på frågor om deras asylaktivistiska och SD-hatande medarbetare. Samnytts ledarskribent Kent Ekeroth har tagit upp detta fenomen och skrev:

de låtsas vara frihetens, demokratins och det öppna samhällets försvarare men agerar som värsta Sovjet-apparatchniksen när deras egen makt granskas

Ny vägran

Nu har ett nytt försök gjorts att få svar från SVT. Statskanalen använder upprepade gånger epitetet ”hatsajt” om Samnytt men när de tillfrågas om varför de stämplar denna tidning som detta har de vägrat svara på både telefon eller epost.

Eftersom SVT:S chef för riksnyheter, Charlotta Friborg, inte svarade på frågorna söktes hon upp fysiskt för att få en chans att svara på frågorna. Även här fortsatte hon på det inslagna spåret och vägrade uttala sig.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”Media kräver svar av andra men vägrar själv ge dem”

LÄS ÄVEN: Ekeroth: Sveriges enorma hyckleri om pressfriheten

LÄS ÄVEN: LYSSNA: SVT-redaktör besvärad av egna metoden

LÄS ÄVEN: SR-chef skyddar asylaktivistiska och SD-hatande medarbetare – vägrar svara på frågor

LÄS ÄVEN: SVT förnekar rasismanklagelse – men vägrar lämna ut ljudfilen

LÄS ÄVEN: EXKLUSIVT: SVT vägrar svara om vinklad rapportering om Polen