Ett ”hemligt” toppmöte hölls under helgen i Köpenhamn på begäran av Ukrainas regering. Syftet med mötet var att försöka få till stånd fredsförhandlingar med Ryssland.

Diplomater, politiska rådgivare och andra nyckelpersoner från fjorton länder deltog i lördagens ”blixtmöte”. Bland annat från Brasilien, Indien och Sydafrika – så kallade Brics-länder som valt att inte bryta sina band till Ryssland.

Jens Plötner, utrikes- och säkerhetsrådgivare åt Tysklands förbundskansler Olaf Scholz samt den amerikanska toppdiplomaten Victoria Nuland var även de på plats i Köpenhamn. Italien, Frankrike, Storbritannien, Kanada, Turkiet och Saudiarabien hade också representanter på mötet, liksom Europeiska unionen.

Ryssland var emellertid inte välkommet till mötet. Kina uppges ha bjudits in, men enligt den ukrainske presidentens topprådgivare Andrij Jermak deltog inga representanter från det landet.

Trög ukrainsk motoffensiv

Mötet, som av tyska medier omnämns som ett ”hemligt fredsmöte”, hölls på begäran av den ukrainska regeringen. Detta sedan den pågående motoffensiven mot Ryssland ”gått långsammare än man hoppats på”, skriver Financial Times.

Det beskrivs som ett förberedande möte inför fredsförhandlingar med Ryssland som kan komma att inledas nästa månad. Västmakterna hoppas inför sådana förhandlingar ”predika” för Brics-länderna så att dessa sluter upp bakom det ukrainska styret, och blir mer Rysslandsfientliga.

– Vi har svårt att förstå att inte omvärlden låter sig övertygas, citerades en icke namngiven EU-representant inför mötet av Financial Times.

– De är inte övertygade. Det är en fruktansvärd sak att inse.

Förhoppningen är att vid kommande fredsförhandlingar hålla en mer enad front. Ukraina önskar säkerhetsgarantier och medlemskap i såväl EU som Nato. Militärt uppbackat av Nato och dess allierade kräver de att Ryssland helt drar sig ur landet – sannolikt även från Krim.

Det skulle innebära att Ryssland tvingades ge upp den 250 år gamla ryska örlogsbasen i Sevastopol. Ett krav det är högst osannolikt att den ryska regeringen kommer tillmötesgå.

Överskuggades av kuppförsök i Ryssland

Det danska toppmötet hamnade delvis i skuggan av de kuppartade scener som samtidigt utspelade sig i Ryssland. USA:s nationelle säkerhetsrådgivare Jake Sullivan ställde i sista stund in sitt Danmarksbesök, för att istället bevaka den händelseutvecklingen i Ryssland tillsammans med president Joe Biden på hemmaplan.

Den EU-centrerade medieplattformen Euractiv hoppas dock att det ryska tumultet kan förmå de tre länderna Brasilien, Indien och Sydafrika att ompröva sina ställningstaganden och bli mer pro-ukrainska.

Andra bedömare är mer skeptiska, och i en artikel i danska Berlingske beskrivs toppmötet som ett ”slöseri med tid”. Brics-länderna anses inte särskilt benägna att ändra sin inställning i förhållande till Ryssland.

Ryssland har en längre tid varit öppna för förhandlingar, något som Ukraina motsatt sig. Ukraina har tidigare ställt som krav att Ryssland först måste dra tillbaka sina trupper innan förhandlingar kan bli aktuella.

LÄS ÄVEN: Prigozjin: Vi ville protestera, inte störta Putin