Karlslund i Landskrona har under de senaste åren tampats med problem som bränder och skadegörelse. Parallellt har det kommunala bostadsbolagets kostnader för försäkringar rusat i höjden, en kostnad man från och med i år börjat lägga över på Landskronahems hyresgäster.

I fjol pekades området ut som ett så kallat riskområde av polisen och på fem år har bostadsbolagets kostnader för att teckna försäkringar gått från 1,5 miljoner kronor till 17 miljoner kronor.

Utöver den vanliga årliga hyreshöjningen fick hyresgästerna i april en höjning på en procent i något som Hyresgästföreningen kallar en unik överenskommelse.

LÄS ÄVEN: Gäng tar över stadsdel – stoppar och kontrollerar personer

Landskronahems vd Mikael Forsberg säger att han förstår om hyresgästerna reagerar men ser samtidigt inga alternativ – i den senaste omgången var det bara ett enda bolag som ville erbjuda en försäkring.

– Det är jobbigt att behöva göra en hyreshöjning för något så meningslöst som att nån sätter fyr på ett hus – ingen är nöjd med den situationen, säger han till Hem & Hyra.

Politisk agenda

Hyresgästföreningens förbundschef Erik Elmgren tycker att det är fel att de extra kostnaderna läggs på de boende. Generellt anser han att trygghetsfrågorna är en större samhällsfråga än att hyresgästerna ska betala priset och menar att det nu gäller att se upp. Trygghets- och säkerhetsfrågor tycker han inte hör hemma i hyresförhandlingarna, i stället måste de upp på den politiska agendan.

– Det ska ingå i hyran att ha ett tryggt boende, säger Erik Elmgren.

Extraordinära omständigheter

Karl-Mikael Jensen är förhandlare på Hyresgästföreningen och den som undertecknat överenskommelsen om en hyreshöjning. Han hoppas på att det extra hyrespåslaget ska vara en engångsföreteelse på grund av en unik situation.

– De har kunnat påvisa extraordinära omständigheter. Vi tycker någonstans att det blev en bra mellanväg, säger han.

LÄS ÄVEN: Nya cykelbanor ska få ordning på kriminalitet och klaner i utsatt stadsdel

– Det är klart att vi hade kunnat säga nej men då hade de kanske låtit husen stå oförsäkrade eller tagit pengar någonstans internt och det hade ändå kostat hyresgästerna i slutändan. Nu valde vi förhandlingsvägen, säger han.

Gör Landskronahem rätt eller fel?