Politisk korrekthet har skapat en blind fläck för islamisk terrorism, det säger Suella Braverman, Storbritanniens inrikesminister. Hon menar att ängsligheten att kritisera islam och fixeringen vid högerextremism har lett till att islamistiska nätverk har kunnat sprida sin ideologi och propaganda utan att någon har ställt upp hinder.

Bravermans kritik går ut på att den politiska korrektheten har skapat en blind fläck som gör att man missar hoten från islamitiska organisationer – antingen därför att man haft blicken riktad åt annat håll eller därför att man av rädsla för att pekas ut som ”islamofob” inte agerat. Inrikesministern slår fast att politisk korrekthet därför inte bör ha någon plats i det nationella säkerhetstänkandet.

LÄS ÄVEN: Ukrainska flyktingar rädda i England: ”För många muslimer”

Uttalandet kom efter att den brittiska organisationen Prevent i en rapport anklagats för att ha misslyckats med sitt uppdrag, vilket är att bekämpa muslimsk radikalisering. I rapporten sägs att Prevent lagt alldeles för mycket tid på att bekämpa radikalisering inom ”extremhögern”. Man har dessutom sökt samarbete med föregivet icke-våldsamma islamiska organisationer, utan att detta lett till någon framgång.

LÄS ÄVEN: Kristna nu i minoritet i England och Wales

Braverman påtalar att även grupper som inte öppet förespråkar våld ändå kan ingå i ett bredare ramverk av extremism.

Extremism är inte bara farligt eftersom det kan leda till våld. Det är farligt i sin egen rätt. Och om vi inte hanterar det på ett ordentligt sätt så ska vi inte bli förvånade om det fortsätter att växa – med fruktansvärda konsekvenser för våra delade normer, värderingar, grundläggande rättigheter och friheter.

Braverman får nu kritik från muslimska grupper som anklagar henne för att bedriva ett konservativt kulturkrig, rapporterar The Times – just den typ av påhopp som hon pekat på som orsak till att många valt att hålla tyst.