Den japanska regeringen beslutade i december att skrota landets två sista vindkraftverk i provinsen Fukushima. Anledning är att vindskraftsprojektet på omkring 5 miljarder kronor visade sig vara olönsamt.
Vindkraftsprojektet såg generellt sett som en symbol för återuppbyggnaden av Japans nordöstra prefektur, Fukushima, efter 2011 års jordskalv, som orsakade en tsunami och kärnkraftsolyckan. Kyodo News rapporterade att regeringen trots landets mål om att öka sin havsbaserade vindskraftsproduktion till 45 gigawatt från nuvarande 20 gigawatt.
Vid ett möte i Fukushima informerade tjänstemän från regeringen fiskare och andra deltagare om planerna att skrota vindkraften där medan lokalbefolkningen ansåg att regeringen slösade skattepengar. Av de tre turbiner som installerats 20 kilometer utan staden Nahara, tog regeringen bort en i juni och de resterande två tas bort i april.
LÄS ÄVEN: Vindkraften i kris
Konstruktionen av de tre turbinerna startade i olika etapper år 2012 för att stötta den lokala ekonomin och skapa en ny industri baserad på förnybar energi. För att vara kommersiellt gångbart måste en vindturbin ha en operativ nivå på 30-35 procent eller mer, enligt den japanska industrimyndigheten. Men Fukushima-vindkraftverken låg bara på mellan fyra och 36 procent.
LÄS ÄVEN: Hundratals havsörnar dödas av vindkraftverk
Samnytt har tidigare skrivit om de omfattande problem som finns med vindkraften. Bland annat att bladen på de tidiga vindkraftverken nått slutet av sin livstid och då slängs de i stora markdepåer och väntas ligga där för all framtid.
LÄS ÄVEN: Vindkraftblad kan inte återvinnas – slängs i stora markdepåer
I en rapport från Svenska Kraftnät för ett par år sedan konstaterades att Sverige kommer att tvingas importera mer elektricitet under vintern i takt med att vi – normalt sett en nettoexportör till resten av Europa – växlar från kärn- till vindkraft.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.