I sociala medier ryktas det att virusforskaren Shi Zhengli, som ofta kallas “Bat Woman”, nu har sökt asyl på USA:s ambassad i Paris. Med sig sägs hon ha en stor mängd hemliga dokument från viruslabbet i Wuhan.
Uppgifterna har inte bekräftats av USA men förnekas av Global Times, en engelskspråkig tidning publicerad med godkännande av det kinesiska kommunistpartiet. Enligt tidningen meddelar Shi via den kinesiska sociala mediaplattformen WeChat: “Kära vänner, allt är okej med min familj och mig!”
Totally unverified, but worth following: the sr. Wuhan P4 lab scientist escapee mentioned by @WarRoomPandemic is none other than WIV's lead virus researcher #shizhengli #石正丽 She has purported fled to France with family and lots of classified materials, seeking US asylum https://t.co/dluj7nZbqW
— Henry Wang (@h_wang_02) May 1, 2020
Meddelandet publicerades tillsammans med nio foton som visar olika naturscener. Ingen av bilderna är av Shi själv. Vidare förnekar hon, enligt tidningen, att hon skulle ha för avsikt att avvika från Kina: “Oavsett hur jobbig situationen än må vara, skulle det aldrig hända. Vi har inte gjort något fel. Med tillit till vetenskapen kommer vi snart se dagen då molnen sprids och solen skiner”, skriver Shi enligt Global Times.
Bat Woman
Shi har i 16 år forskat på fladdermus-härledda coronavirus, vid Wuhan Institute of Virology (WIV), vilket är anledningen till att både kolleger och media kallar henne “Bat Woman”. Redan 2004 lyckades hennes team vid WIV hitta ursprunget till SARS, i en koloni fladdermöss i en grotta i Yunnan.
Hon har figurerat flitigt i media sedan coronautbrottet. Det var Shi som i februari i år var först ut med uppgifterna om att även detta nya coronavirus härstammar från fladdermöss. I en artikel i Scientific American magazine säger hon sig till en början ha oroat sig för att viruset härstammat i hennes lab.
Undanhöll och förstörde bevis
Samtidigt som många anser det troligt att det nya coronaviruset kan härledas till Shis laboratorium finns inga bevis. USA:s, Storbritanniens, Kanadas, Australiens och Nya Zeelands underrättelsetjänster har samarbetat med en rapport som australiensiska The Saturday Telegraph tagit del av.
LÄS ÄVEN: Trump: Bevis finns för att viruset kommer från ett labb
Dokumentet slår fast att Kina avsiktligt undanhöll och förstörde bevis om virusets utbrott och att detta kostat tiotusentals liv. Vidare framhålls att läkare som uttalat sig kritiskt har tystats och i vissa fall försvunnit. Dessutom ska myndigheter ha vägrat dela med sig av prover till utländska forskare, så att utvecklingen av ett vaccin försenats.
Inte första gången
Huang Yanling, även hon anställd vid WIV, ryktas vara den första som diagnostiserats med covid-19. Detta förnekas dock av WIV, enligt South China Morning Post. Istället hävdar WIV att Huang lämnat laboratoriet redan 2015 och har inte synts till sedan dess. Då var hon vid god vigör, hävdar forskningsinstitutet.
Om det visar sig att WIV är virusets källa, så är det inte första gången som ett virus läckt ut ur ett kinesiskt laboratorium med dödlig utgång. På grund av en läcka 2004 dog en person och nio andra smittades, enligt kinesiska medier. Kinesiska myndigheter sa då att läckan var ett resultat av vårdslöshet och att fem högre tjänstemän vid det kinesiska smittskyddsinstitutet straffades för detta.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.