Hur man än försöker hittar man ingen ny kock på Waxholms Hotell med tillhörande restauranger och till hösten kan man bli tvungna att sluta servera dagens lunch. En hittelön på 10 000 kronor hoppas man ska kunna råd bot på kockbristen.

Sverige har EU:s högsta arbetslöshet. Samtidigt råder en rekordstor brist på arbetskraft. En av de branscher som drabbats extra hårt är restaurangbranschen.

På Waxholms Hotell, som uppfördes 1902, har vd:n Thérèse Liljeqvist kämpat med bemanningen sedan hon tog över verksamheten sommaren 2020.

Under sommarmånaderna behöver man en en långt större personalstyrka än under lågsäsong, något man varken fick ihop i fjol eller i år.

LÄS ÄVEN: Kris i flera branscher när arbetslösa avvisar serviceyrken

– Det har gjort att vi inte har kunnat öppna vår sommarrestaurang Kabyssen så som vi vill. Vi skulle vara igång i maj men det är först till midsommar som vi har kunnat ha öppet varje dag och under de tiderna vi vill, och då får vi begränsa öppettiderna och utbudet där uppe i stället, säger Thérèse Liljeqvist till DN.

Till hösten befarar man att inte kunna erbjuda dagens lunch.

– Dagens är väldigt välbesökt av vaxholmarna men jag vet inte hur vi ska få ihop det schemamässigt. Jag vill inte behöva stänga igen den för det är så bra marknadsföring för oss, men vi måste få in mer folk om det ska gå, säger Thérèse Liljeqvist.

Hittelön

Till de två restaurangerna behöver man åtminstone två varmkockar och lika många kallskänkor. Man har försökt med rekryteringsföretag utan någon framgång. Nyligen introducerade man en hittelön på 10 000 kronor för personalen, men inte heller det har hittills hjälpt.

LÄS ÄVEN: Bara en av fyra utomvästliga migranter är självförsörjande

Thérèse Liljeqvist får visserligen respons när hon annonserar tjänster men få kvalificerar sig ens för en intervju.

– Det är ändå inte varmkorv vi serverar utan det är lagad mat från grunden med bra råvaror, och då måste du kunna laga mat. Det är fantastiskt att folk söker jobb men det går inte att träna någon från grunden på det sättet.

Arbetslösa invandrare

Enligt siffror från tidigare i år var arbetslösheten bland utrikes födda 16 procent i mars medan motsvarande siffra för inrikes födda var 4,6 procent.

Detta fick regeringen och Sverigedemokraterna att ställa högre krav på arbetslösa invandrare som går på bidrag.

LÄS ÄVEN: Regeringen skärper kraven på arbetslösa invandrare