För ett par dagar sen rapporterade medierna att Internationella domstolen i Haag beordrar Israel att stoppa den militära offensiven i Rafah som en del i den fortsatta jakten på terrorgruppen Hamas och de skyldiga bakom massakern i oktober i fjol. Samtidigt framkommer uppgifter om ordföranden som gör att domstolens opartiskhet ifrågasätts.

Ordern görs som en provisorisk åtgärd under utredningen om brott mot folkmordskonventionen efter en anmälan från Sydafrika, något som Israel avfärdar och kallar grundlösa.

– Ingen makt i världen kan pressa oss att begå offentligt självmord, säger den israeliska talespersonen David Mencer.

LÄS ÄVEN: Hamas-sympatisörer stormade kommunstyrelsens möte

I själva verket handlar det dock inte om en order att offensiven inte ska genomföras utan att den ska bedrivas på ett sådant sätt att den inte strider mot folkmordskonventionen, vilket Israel redan har åtagit sig. Detta framgår av vice ordförandens särskilda yttrande. Domstolen har inte mandat att yttra sig över krigets lagar, vilket de heller inte gör.

Frågetecken kring ordföranden

Domstolens ordförande heter Nawaf Salam, som i sin dåvarande roll som libanesisk diplomat i FN 2016 anklagade Israel för apartheid, krigsbrott och terrorism. Detta har i sin tur väckt frågor kring Salams opartiskhet och lämplighet för att leda domstolen – i synnerhet i ett fall som avser Israel.

Flera frågetecken

Samtidigt utreder Internationella brottmålsdomstolen premiärminister Benjamin Netanyahu och försvarsminister Yoav Gallant för krigsbrott, och även här finns graverande omständigheter.

Advokater som hävdade att massakern den 7 oktober var juridiskt motiverad och att Israel inte hade rätt till självförsvar i Gaza utgör nyckelfigurer i strävan att få Netanyahu åtalad.

Khaled al-Shouli uppgav i en tv-intervju som visades dagen efter massakern den 7 oktober att attacken var motiverad enligt internationell lag, och Abdelmajid Mrari har hänvisat till terrorgruppen som en ”motståndsrörelse”. Båda männen är nyckelmedlemmar i en grupp på cirka 600 advokater från hela världen som har lämnat in material om den aktuella konflikten till domstolen.

LÄS ÄVEN: Krigsförbrytaråklagare vill gripa Israels premiärminister

Både Mrari och al-Shouli har dessutom representerat Hamas eller dess medlemmar i tidigare rättegångar.

Israel erkänner inte Internationella brottmålsdomstolens jurisdiktion. Tidigare har domstolen utfärdat en arresteringsorder för Rysslands president Vladimir Putin för misstänkta krigsbrott i Ukraina.