Med mindre än ett år kvar till valet upprepar M-ledaren att Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna inte kommer att ges någon plats i en eventuell borgerlig regering.

Trots att Sverigedemokraterna och Moderaterna ligger sida vid sida i mätningarna och platsen som landets näst största parti är långt ifrån avgjord, tycks Ulf Kristersson ha tagit ut segern i förskott.

LÄS ÄVEN: Ulf Kristerssons argument mot SD som regeringsparti håller inte

I en intervju nyligen framförde Jimmie Åkesson krav på att Sverigedemokraterna ska vara en likvärdig part i ett regeringssamarbete och ha ett inflytande i proportion till sin storlek samt att han gärna vill sitta med i en M-ledd regering. Detta är dock något som Kristersson avvisar.

– Ja. Vi ska bilda en borgerlig regering med borgerliga partier. Moderaterna och Kristdemokraterna är kärnan och vi är beredda att prata med alla, säger han till DN.

Tre skäl

Skälen till detta menar han är att SD saknar erfarenhet av samarbete på den nivån, åsiktsskillnader i en rad frågor som klimatet, EU och utrikespolitiken samt att en regering måste kunna fatta beslut där man är eniga in i minsta detalj.

LÄS ÄVEN: Jimmie Åkesson männens statsminister

– Det finns ganska många områden där de har en annan uppfattning än vi. Men det finns också stora områden där de och vi vill göra samma sak. Om de vill få genomslag för sin politik så kan vi göra det i en borgerlig regering.

Samtidigt tror han att Sverigedemokraterna kommer att agera klokt och vill ha genomslag i frågor som de tycker är viktiga.

LÄS ÄVEN: Liberalerna kräver: Inga SD-tjänstemän i regeringen