I takt med den muslimska massinvandringen får sharia-lag ett allt starkare fäste i segregerade delar av de europeiska samhällena. I Danmark upprrörs nu många av ett fal där en muslimsk kvinna tvingats skriva på ett avtal om att betala en stor summa pengar och fostra sina barn i Koranen och det arabiska språket för att få skiljas. Flera partier kräver nu en lagändring så att sharia-kontrakt inte blir juridiskt giltiga. Det skriver danska tidningen Berlingske.

Kvinnan som ville skiljas från sin man är bosatt i Odense. För att få lov att göra detta var hon tvungen att underteckna en skuldförbildelse på 100 tusen kronor och ett avtal om att uppfostra barnen till att bli korankunniga och arabisktalande.

Hon måste också se till att barnen ber till Allah fem gånger om dagen. Vidare innehåller kontraktet en klausul som säger att om kvinnan träffar en ny man så fråntas hon vårdnaden om barnen. Sharia-kontraktet har upprättats av en imam.

Det spekuleras nu i att detta fall endast är toppen av ett isberg och att ett stort mörkertal finns där sharia-kontrakt under de danska myndigheternas radar är ett utbrett fenomen. Flera av de danska partierna kräver nu en lagändring som innebär att avtal av det slaget inte bara blir juridiskt ogiltiga utan även kategoriseras som psykiskt våld, straffbart med upp till tre års fängelse.

Mads Fuglede från borgerliga Venstre vill gå ännu längre och ge respass tillbaka till hemlandet för imamer som ägnar sig åt dyligt.

– Om de inte vill leva efter danska normer och regler kan de få en enkelbiljett ut ur landet så snabbt som möjligt.

Pia Kjærsgaard tidigare partiledare och profil inom massinvandringskritiska Dansk Folkeparti kräver samtal med integrationsministern med anledning av avslöjandet.

– Han ska tvingas ge en förklaring – men också handling. För det här är inte något vi bara kan se genom fingrarna med.

I ett svar säger socialdemokratiske Kaare Dybvad Bek, tillförordnad utlännings– och integrationsminister att regeringen ska göra vad den förmår för att stoppa det man kallar ”galenskapen”, inklusive att skärpa lagstiftningen.

– Vi måste se var skruvarna kan dras åt, så att de här kvinnorna har samma säkerhet som alla andra som bor i Danmark.