Det är ”inte synd” om den kvinna som omkom vid den ukrainska attacken mot Krimbron natten till måndagen. Det skriver Liberalernas utrikespolitiske talesman Joar Forssell på Twitter.

Natten till måndagen angrips Krimbron, som förbinder Ryssland med den annekterade Krimhalvön, i en ukrainsk sabotageattack. 36-åriga Natalia Kulik och hennes 40-årige man Alexej Kulik omkommer omedelbart medan deras 14-åriga dotter Angelina skadas allvarligt.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Ny attack mot Krimbron – tonårsföräldrar döda

Familjen är enligt ryska medier på väg i bil från Belgorod i Ryssland, där de bor, för att tillsammans med släktingar semestra i Sudak på Krims Svarta havs-kust.

Rör upp starka känslor

I Ryssland betraktas attacken som ett terrordåd. Att föräldrarna i en barnfamilj omkommer, och deras tonårsdotter lämnas föräldralös, rör upp extra starka känslor.

Uttalanden från officiellt ukrainskt håll där den omkomna familjen hånas eldar på ilskan. I sociala medier kräver många ryssar omedelbar hämnd och att Kiev bombas.

”Och efter det här, försöker vissa få oss att tycka synd om ukrainarna?” skriver en man på ett ryskt forum. ”Ukroreich måste besegras!” skriver en annan. ”Allt detta ukronazistiska slödder måste utrotas.”

LÄS MER: L-toppen vill se Sverige kriga mot Kina – ”Det enda rimliga”

Andra röster är mer kritiska till den ryska regeringen, som inte anses ha vidtagit tillräckliga åtgärder för att skydda bron och annan viktig infrastruktur från attacker.

Det omedelbara svaret från Moskva har blivit att säga upp det så kallade spannmålsavtalet och stoppa exporten av spannmål från ukrainska hamnar. Ryssland menar att Ukraina utnyttjar den civila sjöfartskorridoren för att utföra attacker mot ryska positioner. Inte minst mot marinbasen i Sevastopol.

”Inte synd om kvinnan”

En av dem som stämmer in i det ukrainska hånet av de civila offren för attacken är Liberalernas riksdagsledamot och utrikespolitiske talesman Joar Forssell. I ett inlägg på Twitter påpekar han under tisdagen att bron är ett legitimt mål för Ukraina, och vill ”uppmana till och välkomna fler angrepp mot den”.

Därefter skriver den 30-årige L-toppen: ”Det är inte synd om kvinnan som omkom. Hon var en frivillig och aktiv del i den ryska krigsmaskinen och hon kände väl till riskerna.”

Faksimil

Det är oklart på vilket sätt han menar att Natalia Kulik var en ”aktiv del i den ryska krigsmaskinen”. Hon arbetade till vardags på utbildningsförvaltningen i sin hemstad, men inte ens de stora ukrainska propagandakontona påstår att hon ska ha varit militär.

LÄS OCKSÅ: L-motion: Gör Sverige till delstat i Europas förenta stater

Däremot finns en intervju med henne från förra året där hon talar om att ”älska sitt hemland”, och äldre bilder där det ser ut som att hon deltar som besökare vid någon form av militär parad.

Enligt folkrätten ska civilbefolkningen skyddas under krig, men under det proxylika kriget mot Ryssland har västmakterna allt mer sett mellan fingrarna med civila offer givet att de är eller uppfattas vara ryssar eller ukrainaryssar.

Nedsparkad turist

Joar Forssell sprider även en film som påstås visa hur en rysk turist på den italienska ön Sardinien blir nedsparkad på stranden. ”Det är helt sjukt att ryssar får turista i Europa”, skriver L-toppen.

Faksimil

Enligt italienska medier är det emellertid inte en rysk utan en fransk turist som blir påhoppad av en annan man. Anledningen ska ha varit att han kört för nära den andre mannens fru. Enligt Il Gazzettino är det inte ovanligt att brittiska, tyska och franska turister, som inte anses kunna uppföra sig, hamnar i konflikt med lokalbefolkningen på Sardinien.

Konfrontationen har alltså ingenting med italienares hat mot ryssar eller tilltagande antiryska pogromer att göra, vilket den liberale riksdagsledamoten felaktigt antyder. Men de som ifrågasätter Forssells påståenden avfärdas som ”vatniks”. Ett skällsord som blivit populärt i den Nafo-konspiracistiska miljön, och syftar till att den utpekade är anhängare av den ryske presidenten Vladimir Putin.

Samnytt har sökt såväl Joar Forssell som Liberalerna centralt.

LÄS ÄVEN: L-politiker: ”Krossa Rysslands vapenmakt” för att undvika världskrig