Ifall alla planerade industrisatsningar blir av och elproduktionen inte byggs ut kraftigt under de kommande åren kan Sverige till vintern 2026-2027 ha en enorm elbrist. Detta kan i sin tur innebära att företag flyttar till andra länder och Sverige går miste om jobb.
Det är i Svenska kraftnäts rapport Kraftbalans 2023 man förutspår att Sverige går mot en effektbrist som i värsta fall kommer ge skyhöga priser och att användare kopplas bort från elnätet under topplasttimmen på dygnet.
Under topplasttimmen vintern 2022-2023 låg importbehovet på 3 290 MW vilket motsvarar ungefär tre kärnkraftverk. Motsvarande siffra 2026-2027 beräknas ligga på 8 700 MW, förutsatt att det blir en normalvinter. Skulle det extra kallt kan siffran överstiga 10 000 MW och då saknar Sverige elproduktion motsvarande tio kärnkraftverk. Då räcker inte heller den dyra importen vilket betyder att man kommer behöva koppla bort en del av elmarknaden.
LÄS ÄVEN: Kommunlarmet: Elbristen gör så att företagen flyr
Enligt Lowina Lundström, divisionschef System på Svenska kraftnät, är det framför allt Stockholm och Göteborg som riskerar att drabbas.
– Priserna på el kommer också bli volatila, vilket innebär stundtals väldigt höga elpriser, säger hon till Tidningens Näringslivet.
Den svåra bristen beror på alla så kallade gröna industrisatsningar som planeras i norra Sverige. Ett av dessa är H2 Green Steel som bygger en fabrik i Boden och kommer att behöva 13–17 TWh el per år vilket motsvarar cirka sju procent av Sveriges totala elförbrukning.
Medan H2GS har fått klartecken till den effekten man behöver har SSAB i Luleå, som planerar för stora industrisatsningar, fått nej.
Tre punkter
Lowina Lundström pekar ut tre punkter som helt centrala för att lösa effektbristen:
– Att få till mer elproduktion, att korta tillståndsprocesser för att kunna bygga ut och att få till en rejäl användarflexibilitet, säger hon.
Hon vill även se energiflexibilitet dör företag och privatpersoner drar ner på sin förbrukning under topplasttimmarna.
Projekt till andra länder
En av industrierna som drabbas är Borealis i Stenungsund där vd Anders Fröberg menar att osäkerheten riskerar att skjuta den gröna omställningen i sank eller att Sverige går miste om jobb.
– Kemiföretagen har ofta lite olika anläggningar runt om i Europa. Om förutsättningar inte finns i Stenungsund, kan ett projekt hamna i Belgien eller Finland eller någon annanstans istället.
LÄS ÄVEN: Elbrist skapar arbetslöshet – kommun missar 2000 jobb
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.