Den miljöpartistiska riksdagsledamoten Leila Ali-Elmi var den enda frånvarande utan anledning i gårdagens omröstning om Stefan Löfven. Enligt tidningen Dagens Industri var Ali-Elmi på plats i kammaren, men lyckades inte få upp bordskivan för att trycka på knappen. Sedan igår har Samhällsnytt försökt att komma i kontakt med henne för att få klarhet i frågan – men det har visat sig vara omöjligt att få en direkt kontakt med politikern.

Strax efter valet gjorde Leila Ali-Elmi rubriker: den tidigare i politiken okända tolken från Göteborg har plötsligt blivit inkryssad till riksdagen. Den 30-åriga kvinnan kom till Sverige med sina föräldrar från Somalia när hon var tre år gammal och har jobbat fram till valet som tolk. I diskussionen efter hennes inträde i riksdagen anklagades hon för ”klanröstning”. I ett hyllningsreportage av Niklas Orrenius i Dagens Nyheter framgår det att det främst var Leilas landsmän som deltagit i hennes personvalskampanj och röstat för henne.

”Hon är inte som andra politiker, som kommer till förorten, lovar saker och sedan sticker”, sade bland annat en av de engagerade till Orrenius. Enligt henne själv ville hon testa ”hur demokratin fungerar”.

LÄS MER: Inkryssade Leila Ali-Elmi missade omröstningen om Löfven – fick inte upp bordsskivan

Men igår – vid en avgörande omröstning där teoretiskt sett även enskilda röster kunde påverka utgången – gick någonting fel: trots sitt politiska engagemang blev Leila Ali-Elmi en av tre riksdagsledamöter som stod som frånvarande i riksdagens protokoll. Två av dem var på en tjänsteresa till FN:s generalförsamling, vilket lämnar endast Ali-Elmi som frånvarande utan skäl.

Enligt tidningen Dagens Industri befann sig Leila Ali-Elmi på plats i kammaren, men har inte lyckats få upp bordsskivan. Samhällsnytt har pratat med Kent Ekeroth, f.d. riksdagsledamot som har suttit i riksdagen i två mandatperioder.

Hur ser den här skivan ut egentligen och hur svårt är det att få upp den?

– Om man sitter tillbakalutad så drar man bara ner den. Det är inte alls svårt.

Är det något kräver speciell träning?

– Nej. Man sitter dessutom bredvid en annan ledamot och kan se hur man gör.

Hur sannolik är förklaringen som Ali-Elmi och Miljöpartiet presenterat igår?

– Den är inte sannolik alls om den här skivan inte var limmad eller någonting. Men sådant har jag aldrig hört om att det skulle hända i riksdagen.

LÄS ÄVEN: Miljöpartist som kryssades in i riksdagen spred hat mot frilansjournalist

Samhällsnytt har sökt Leila Ali-Esmi sedan igår för att få fler detaljer kring det som Miljöpartiet har valt att kalla ”ett tekniskt fel”. Ali-Esmi besvarar inte telefonsamtal på sin riksdagstelefon. När vi kontaktar henne via Facebook ger hon istället en mailadress till en pressekreterare på Miljöpartiet:

”Har du ett telefonnummer som jag kan nå dig på?”
”Nej du når mig via Mail adressen jag skicka. Ha en fin kväll”

”Men jag vill prata med dig, inte med en pressekreterare…”
”Du har fått svar på din fråga du får gå via pressekreteraren eller inte alls. Nej jag ger inte ut mina kontaktuppgifter.”

”Varför? Som riksdagsledamot ska ju du vara tillgänglig för frågor från journalister om din verksamhet. Det är ju så demokratin fungerar.”
”Jag är tillgänglig men via min pressekreterare.”

När vi försöker att få kontakt med Ali-Elmis pressekreterare Nicole Goufas via telefon och sms får vi inget svar heller.

Uppdatering: Kort efter publiceringen skickade Ali-Elmis pressekreterare ett sms till oss med följande text: ”Hej, vi avböjer förfrågan”.

På ett foto nedan kan man se hur den numera berömda bordskivan ser ut och hur den fungerar: