När två civilklädda poliser skulle lämna ett dödsbud gick mannen till attack mot poliserna. Han ska ha använt ett tillhygge.

*Artikeln är uppdaterad

Det var i söndags eftermiddag som händelsen inträffande och polisen hann inte ens förklara vad som hade hänt innan mannen gick till angrepp.

Han lämnade sedan platsen och hotade även andra poliser utanför innan han åkte iväg i en bil. Hur han lyckades misshandla två poliser och undkomma ytterligare poliser nedanför är oklart.

Enligt SVT startades sedan en ryktesspridning och det blev oroligt i området då flera personer trodde att det var polisen som låg bakom dödsfallet. Vid 17-tiden var flera polispatruller på plats för att försöka lugna ner stämningen.

När Samhällsnytt når polisen i Örebro vägrar de svara på frågor utan hänvisar till pressnumret. När vi ringer pressnumret vägrar i sin tur presstalespersonen att svara på frågor:

– Jag kan överhuvudtaget inte kommentera den här händelsen. Det har säkert hänt men jag har inga kommentarer, faktiskt, svarar Stefan Dangardt vid polisen.

För att du inte vet eller för att du inte vill?

– För att jag inte vill, fortsätter Dangardt.

Men ni ger ju kommentarer till SVT?

– Ni? Det är ju en lokal polis vad jag kan förstå…

Ja, och jag ringde de här lokala poliserna och de hänvisade till det här numret.

– Ja, och här får du inga kommentarer.

Varför?

– Jag anser inte att jag kan kommentera det i det här skedet.

Jo, men varför kan du inte kommentera det i det här skedet?

– Ja, alltså det är min bedömning.

Jo jag förstår att det är din bedömning, men jag undrar varför bedömer du det så?

– Det är ett känsligt skede i det hära något som gör att jag inte vill..hantera det.

Är det en utredning som pågår om någonting? Varför är det ett känsligt skede?

– Ja, har det skett en misshandel så utgår jag från att det pågår en förundersökning.

Du utgår från det men du vet inte? Pågår det en förundersökning för misshandel?

– Då är det någon förundersökningsledare i Örebro du får prata med, svarar Dangardt.

Samtalet fortsätter med att Dangardt först menar att han inte känner till vem förundersökningsledaren är men när vi fortsätter fråga tar han reda på det och ger oss numret. När vi försöker kontakta förundersökningsledaren får vi inte tag i honom.

Enligt tidningen NA har 78 procent av de boende i Vivalla utländsk bakgrund.

*Uppdatering: Efter att Samhällsnytt ringt omkring tio personer som alla hänvisat till varandra fick vi slutligen tag på åklagaren i fallet, som på grund av förundersökningssekretess inte ville kommentera ärendet. Brottet är dock rubricerat som våld mot tjänsteman.

På våra frågor om vad de två polispatrullerna gjorde när en av dem blev attackerad, varför mannen kunde åka därifrån och varför mannen inte frihetsberövats efter attacken, har ingen velat svara på.

Polisen Peter Persson, som uttalade sig till SVT, svarar per mail att han inte vill ge kommentarer till Samhällsnytt utan hänvisar till press eller åklagaren.