55-årige Mark Lorentzon, tidigare känd som Maciej Gumkowski, efterlyses nu internationellt för förra veckans detonation i en bostadsfastighet på Övre Husargatan i Göteborg. Det uppger kammaråklagare Maria Thorell.

Lorentzon häktades på måndagen i sin frånvaro av Göteborgs tingsrätt misstänkt för grov allmänfarlig ödeläggelse alternativt grov mordbrand, samt försök till mord alternativt grov misshandel.

”Mark Lorentzon har den 28 september 2021 i flerfamiljshus på Övre Husargatan i Göteborg anlagt brand och åstadkommit explosion. Detta har inneburit fara för annans liv och hälsa och omfattande förstörelse av annans egendom”, skriver kammaråklagare Maria Thorell bland annat i sin häktningsframställan samt:

”Genom förfarandet har han även försökt döda boende på adressen. Fara för brottets fullbordan har förelegat eller varit utesluten enbart på grund av tillfälliga omständigheter.”

Faksimil

Internationell efterlysning

Efter att domstolen skrivit klart protokollet från dagens häktningsförhandling kommer åklagare Maria Thorell efterlysa Mark Lorentzon internationellt. Hon vill inte kommentera om hon tror att han befinner sig utomlands eller ej.

– Vi vill arbeta brett, men sedan vill inte jag kommentera vad vi tror om var han befinner sig eftersom han då kan läsa vad jag säger, och då blir det svårare att hitta honom, säger hon till Samnytt.

Bland annat kommer svenska myndigheter vända sig till Interpol och Europol för att få hjälp med att hitta Lorentzon.

– Det är sådant som görs standardmässigt i samband med att man begär någon efterlyst internationellt, säger Maria Thorell.

Från Polen

Den efterlyste bombmannen kom till Sverige från Polen som barn under 70-talet, tillsammans med sina föräldrar. Han hette då Maciej Gumkowski, men bytte till mer svenskklingande Mark Lorentzon i vuxen ålder.

Eftersom Mark Lorentzon ursprungligen kommer från Polen har det framförts misstankar om att han efter dådet flydde dit och nu gömmer sig där.

LÄS ÄVEN: Han jagas för bomben i Göteborg

LÄS OCKSÅ: Bombmannen Mark jagas i hela landet – farlig för allmänheten