Den första januari 2020 kommer FN:s barnkonvention att bli svensk lag. Det innebär att den blir direkt tillämpbar i domstol och att barns juridiska rättigheter enligt konventionen kommer att väga lika tungt som alla andra lagar. Lagen innebär att det blir en rättighet för barn att återförenas med sin familj om familjen splittras – vilket i praktiken kommer att leda till ökad anhöriginvandring till Sverige.

Sverige har varit bundet att följa barnkonventionen sedan 1990. Men det är först nu den antas som svensk lag.

En av de många punkterna som nu blir till nya lagar är punkt nummer 10 som lyder:

Barn har rätt att återförenas med sin familj om familjen splittrats.

Konkret innebär detta att anhöriginvandringen till Sverige kommer att öka ytterligare då den blir en rättighet enligt svensk lag.

Emma Fagerstrand, en konsult som föreläser om barnkonventionen men som av SVT kallas barnrättsexpert, hävdar att svenska myndigheter och kommuner inte följt barnkonventionen tillräckligt eftersom de inte gör individuella utredningar av alla asylmigranters barn. Hennes profil på LinkedIn visar att hon inte har någon djupare utbildning i barnrätt förutom en kort kurs i Örebro 2011.

– Det brister när det kommer till tillämpning. Till exempel kommer inte barn till tals i domstolsprocesser så ofta eller vi utreder inte alltid barns individuella asylskäl utan ser barn uteslutande som en del i en familj, säger Emma Fagerstrand till SVT.