Tysklands avgående förbundskansler Angela Merkel (CDU/CSU) förhandlar enligt uppgift med EU om att upprätta vad som beskrivs som en ”humanitär korridor” för de många tusen utomvästliga migranter som nu befinner sig i Belarus och med våld försöker forcera sig genom gränsen till Polen och vidare in i EU.

Samnytt har i flera artiklar rapporterat om de attacker som den polska gränspolisen upplever när minst 7 000 migranter som, med vänsterdiktatorn Aleksandr Lukasjenkos goda minne, vallfärdat genom Belarus och nu försöker slå sig väg in över den polska gränsen för att sedan ta sig vidare till utvalda slutdestinationer som Tyskland och Sverige.

LÄS ÄVEN: Irakiern Hastyar, 21, vill från Belarus till Sverige

Utlöste migrantkrisen 2015

Tysklands mångårige förbundskansler, vars regering i parlamentsvalet nyligen fick kliva ned från taburetterna, har kritiserats hårt för att vara den som 2015 genom sina politiska signaler satte igång den invasion av migranter som utlöste ett fullständigt sammanbrott i asylmottagningssystemen i flera EU-länder, däribland Sverige.

Merkels prognos den gången var ”wir schaffen das” – vi klarar det. Som en sista insats innan hon lämnar storpolitiska arenan vill Merkel slå ytterligare ett slag för öppna gränser. Den här gången handlar det om att skapa en ”humanitär korridor” in i EU och till sitt eget och andra mottagarländer för flera tusen av de utomvästliga migranter som den senaste tiden orsakat omfattande oroligheter vid gränsen mellan Belarus och Polen.

Vill ge flera tusen fri lejd

Enligt en talesperson för den belarusiska kommunistdiktaturen ska landet efter påtryckningar och sanktioner från omvärlden skicka tillbaka hem 5 000 av de migranter man nyligen gett fri lejd genom landet som en hämnd mot EU för tidigare sanktioner mot landet. Ännu har endast några hundra återvänt hem på ett plan från Minsk till Bagdad och enligt de uppgifterna är det endast sådana som frivilligt valt att vända tillbaka.

Minst ytterligare 2 000 migranter har redan nått gränsen mot Polen, och det är dessa som Angela Merkel i ett första skede vill ska ges fri lejd in i EU. Förhandlingar om detta uppges pågå i skrivande stund mellan Merkel och Bryssel.