Efter torsdagens koranmanifestation utanför Iraks ambassad i Stockholm har stora delar av den muslimska världen känt sig kränkta och uppmanat till bojkott mot Sverige, och från en militant shiamuslimsk grupp uppmanas muslimer att jaga svenskar.

Det är den irakiska gruppen Ashab al-Kahf, som beskrivs som en representant för Iran, som riktar hotet mot svenskar via sin kanal på Telegram. Man menar att ”händelserna med koranbränningar är en stridshandling och ett tecken för oss att agera hårt”.

I ett meddelande skriver gruppen att man ”kommer att utföra vårt legitima uppdrag och vi bryr oss bara om Gud” och fortsätter:

LÄS ÄVEN: SD: Dra in biståndet till Irak

”Sök efter varje svensk, de är i själva verket en israelisk jude men använder Sveriges identitet som täckmantel. För allt som pågår nu planeras och sköts av Internationella Judiska Hemmet. Så judarna är våra fiender, så sök efter dem och döda dem var du än hittar dem.”

Tidigare har gruppen tagit på sig ansvaret för bland annat raketattacker mot amerikanska styrkor och attacken mot den amerikanska ambassaden i Bagdad 2020.

Svenskar legitima mål

Enligt terrorexperten Hans Brun finns det människor som kommer ta detta som ett tecken på att det är legitimt att söka upp och döda svenskar.

– Det här är nog ett hot mot mer svenskar i allmänhet även utanför Irak. Så vi ska inte bara begränsa det här hotet till Bagdad. Det här kan uppmuntra ensamagerande på andra håll, säger Brun till TV4.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Sparkar fotboll med koranen utanför Iraks ambassad