I förra veckan utbröt gatustrider mellan två invandrarklaner i Lund, vilket Samnytt tidigare rapporterat om. Nu uppger förträdrare för en av klanerna att en vapenvila har utlysts efter att den andra klanen gått med på att betala ett ”skadestånd” på två miljoner kronor.

Det var på måndagen förra veckan som de två migrantklanerna El-Zein och Gültekin drabbade samman i den anrika universitetsstaden. Ett 60-tal personer slogs brutalt först vid järnvägsstationen och sedan utanför sjukhusentrén. Polisen grep endast en person, som sedan släpptes efter att man beslutat lägga ned brottsutredningen.

”Lugnt nu”

LÄS MER: Anhållen för klankriget i Lund släppt – misstanke nedlagd

Frilansjournalisten Joakim Lamotte har talat med en representant för klanen El-Zein som uppger att man nu slutit åtminstone en tillfällig vapenvila. Motståndarklanen Gültekin har efter att klanöverhuvudena haft flera möten gått med på att betala El-Zein ett ”skadestånd” på två miljoner kronor.

Hur kommer det sig att de går med på att betala två miljoner kronor?

– För att de förstått att de begick ett stort misstag. De attackerade först på bangatan och sedan på sjukhuset. De visste inte vad de gav sig in på, säger min källa.

Vem är det de betalar till då?

– Till överhuvudet. Till den äldste i familjen.

Känner polisen till det här?

– Ja, när vi blev stoppade av polisen igår berättade vi om uppgörelsen. Så polisen på gatan vet om det, sedan vet jag inte om den informationen gått högre upp.

Varför vill du berätta om det här?

– Jag vill att allmänheten ska veta att det är lugnt nu. För det som hände på sjukhuset var inte okej. Vanliga människor skall inte behöva uppleva sånt. Jag vill att folk ska veta att det är lugnt nu och att de inte behöver vara oroliga.

LÄS ÄVEN: Se klanbråken i Lund

Polisen vill inte kommentera

Lamotte har även pratat med polisen i Lund. Där vill man inte kommentera den ekonomiska klanuppgörelsen. Man vill heller inte berätta hur man ser på att våldskonflikter mellan invandrarklaner löses med blodspengar istället för att hanteras av polisen och huruvida fenomenet är ett tecken på att de rättsvårdande myndigheter har förlorat kontrollen över situationen.

– Jag kan inte kommentera det i dagsläget, utan vi måste ha mer fakta på bordet innan vi kan ge oss på någon kommentar kring det, säger Joakim Nyberg vid polisen i Lund.

LÄS ÄVEN: Efter gatustriderna i Lund – förslag på ’Gated Hospitals’

Utdragen konflikt

Företrädare för klanerna har tidigare uppgett att man kommer att fortsätta ”göra kaos” med varandra under lång tid framöver, kanske i flera generationer. Men genom den nu träffade skadeståndsuppgörelsen kan övriga boende i Lund hoppas på åtminstone ett tillfälligt lugn på gatorna.