En man född 1999 som på tisdagen anhölls i sin frånvaro misstänkt för bilbränderna i Göteborg greps igår av turkisk gränspolis. Förhoppningen är att han ska skickas tillbaka till Sverige under onsdagen.

Polisen fick genom bland annat förhör vetskap om att personen var på väg till Turkiet.

– Vi fick reda på att den här personen begav sig till Turkiet och utfärdade då en ”no entry” till gränspolisen där som lyckades gripa personen på plats. Förhoppningen är att han ska återvända under dagen och då ska svensk polis ta hand om honom, säger Dan Windt, chef för lokalpolisområde Syd, till Göteborgs-Posten.

Under gårdagen anhölls två personer, 16 och 21 år gamla, båda hemmahörande i Frölunda. Ytterligare en person efterlystes – den person som nu gripits.

De två anhållna ska förhöras och sen ska det beslutas ifall de ska häktas eller försättas på fri fot.

– Vi arbetar med dörrknackningar, analyserar filmer från händelsen och förhör vittnen. Vi har fått in mängder av spår och tips som vi arbetar vidare med. Jag tror att vi kommer att få tag på de misstänkta, säger Dan Windt.

Ifall bränderna varit koordinerade eller inte vet man ännu inte, men misstanken finns.

– Vi arbetar utifrån den tesen, Dan Windt. Vi har inlett en förundersökning beträffande uppvigling som får avgöra om händelserna skett i ett särskilt syfte, men det är inget som har framkommit än, säger han.

I nuläget verkar det som att man utförde bränderna enbart för att ”skapa djävulskap”.

Polisen ska enligt uppgift jaga ytterligare fem till nio personer som betraktas som gärningsmän.