Ett höghus vann priset som Årets Stockholmsbyggnad år 2022 efter att 716 av de 4 684 stockholmare som röstat. De valde Kajplats 6 vid Liljeholmskajen.

Huset är 26 våningar högt och är ett av fyra nybyggda hus längs kajen. Huset är grått med raka linjer och en glasdel högst upp, som ska komma att rymma en retaurang.

– Vi ville skapa en attraktiv byggnad som berikar staden och blir en publik målpunkt, säger Alessandro Ripellino på Ripellino arkitekter, i ett pressmeddelande.

Tävlingen gick för 13:de gången och arrangeras av Stockholms stad. De tio finalisterna hade valts ut av en jury innan allmänheten fick rösta. Av de tio utvalda förslagen fanns inga byggnader i icke-modernistisk stil.

I valet av Kajplats 6 menade juryn att landskapet vid Årstaviken ger utrymme för att bygga på höjden och att glasdelen på toppen av byggnaden skiljer ut den från andra, liknande byggnader.

Undersökningar beträffande arkitektur visar att allmänheten nästan alltid föredrar fördrar och mår bäst av traditionellt inspirerad arkitektur med färg, detaljer, variation, naturmaterial och mänsklig skala.

SE ÄVEN: Nya Liljevalchs: Hur kunde det gå så här? (1/3)

SE ÄVEN: Nya Liljevalchs: Politiker vill göra om byggnaden (2/3)

SE ÄVEN: Nya Liljevalchs: Socialdemokratisk politiker: ”Högerextremt” att bygga klassiskt (3/3)