En äldre och multisjuk man i Medelpad har blivit utslängd från Sundsvalls sjukhus trots att han anser sig behöva mer vård. I samband med att mannen tvingades lämna sjukhuset hotade vårdpersonalen även med polisavhysning.

Det var på fredagen som Per-Olof Persson blev utskriven från Sundsvalls sjukhus efter att nyligen ha genomgått en kranskärlsoperation. Han uppger till SVT att hans hälsotillstånd är så pass dåligt att han knappt orkar ta sig upp ur sängen på egen hand.

Helst av allt vill han lämna sjukhuset men känner att detta inte alls är möjligt. Önskemålet var därför en korttidsplats för ytterligare vård i en till två veckor. Men något sådant ville sjukhuset inte erbjuda. I stället blev Per-Olof utkastad från sjukhuset och hotad med handräckning av polis.

Överläkaren vägrade visa medicinsk bedömning
Per-Olofs dotter Katarina Persson som har arbetat som distriktssköterska i 33 år är mycket kritisk mot personalens agerande. Hon har bett den ansvarige överläkaren att få ta del av den medicinska bedömningen som man har gjort. Men utan framgång.

– Att man som överläkare kan vägra att tala om vilken medicinsk bedömning man har gjort känns surrealistiskt. Det var som att hon inte hade gjort någon, säger Katarina.

Efter påtryckningar backade Sundsvalls sjukhus från beslutet att kasta ut Per-Olof och lät honom komma in för att få ytterligare vård på sjukhuset.