Tre tjänstemän på Trafikverket samt två personer på vägentreprenörsföretaget Visafo AB åtalas vid Umeå tingsrätt misstänkta för tagande respektive givande av mutor i samband med att verket upphandlat vägmålningstjänster.

De tre tjänstemännen har enligt åtalet tagit emot dyra surfplattor och mobiltelefoner av fabrikatet Apple iPad respektive iPhone i utbyte mot att Visafo AB fått kontraktet på vägmålningsarbeten. Mutorna ska ha bytt hand redan för fem år sedan men åtal väcks först nu.

Huvudbevisningen består av fakturor och kvitton samt vittnesförhör med en tidigare ekonomianställd på Visafo AB som också var den som polisanmälde saken.

Samtliga åtalade nekar till brott men erkänner i sak att de tagit emot läsplattorna och mobiltelefonerna. Två av de tre tjänstemännen arbetar fortfarande kvar på Trafikverket medan den tredje har slutat.

Samtliga åtalade på Trafikverket och Visafo AB har svensk bakgrund.

Ytterligare ett snarlikt fall av mutbrott med Trafikverket inblandat utreds av åklagare. Även där har bland annat läsplattor bytt hand. I det fallet är det ett utbildningsföretag som ska ha stått för mutorna.

Från Trafikverket centralt uppger man att rutinerna för offentliga upphandlingar har skärpts sedan några år tillbaka, bland annat genom att flera av varandra oberoende personer måste godkänna avtalen.