Stian Jenssen, stabschef hos Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, är i blåsväder för ett uttalande under tisdagen där han föreslog att Ukraina ger upp land i utbyte mot Nato-medlemskap.

Jenssen deltog under tisdagsförmiddagen i ett panelsamtal på Arendalsveckan i Norge, en norsk motsvarighet till den svenska Almedalsveckan. Under samtalet fick han frågor om hur Ukraina ska kunna gå med i militäralliansen Nato.

– Jag tror lösningen kan vara att Ukraina ger upp territorium i utbyte mot Nato-medlemskap. Samtidigt måste Ukraina själva bestämma när och på vilka villkor de vill förhandla, föreslog Jenssen.

Kritiseras av Ukraina

Panelsamtalet återgavs av en reporter från norska Verdens gang och blev snabbt en stor internationell nyhet. Inte minst i Kiev uppstod irritation över att en Nato-topp kommit med ett sådant förslag.

– Ge upp territorium för Nato-skydd? Det är löjligt! uttryckte exempelvis Mychajlo Podoljak, rådgivare till den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj.

Den ukrainska regeringen menar att varje form av eftergift mot Ryssland skulle innebära att det ryska anfallskriget belönas.

”Det blev fel”

Under onsdagen pudlade stabschefen och hävdade samtidigt att han blivit missvisande citerad.

– Mitt uttalande var en del av en större diskussion om möjliga framtida scenarier för Ukraina, och jag borde inte ha sagt det på det sättet. Det blev fel, heter det nu.

Nato har efter fadäsen dessutom officiellt bedyrat att alliansen ”fullt ut stödjer Ukrainas självständigthet och territoriella integritet”.