➤ USA Många amerikanska fotbollsspelare i proffsligan NFL och även hela lag har sedan säsongsstarten protesterat under nationalsången genom att sitta på knä eller stanna kvar i omklädningstummet i syfte, enligt spelarna själva, att förena landet och skapa gemenskap. Enligt en undersökning har dessa protester i själva verket lett till den raka motsatsen – extrem splittring i landet.

Enligt undersökningen är 49 procent av amerikanerna mot protesterna under nationalsången medan 43 procent stödjer dessa protester. Splittringen är etnisk, partipolitisk och åldersmässig. 59 procent vita amerikaner är emot protesterna medan 87 procent svarta amerikaner ger sitt stöd. 87 procent av republikanerna är emot protesterna medan 72 procent av demokraterna stödjer dessa. 45 procent av amerikaner under 45 år stödjer protesterna medan 59 procent av amerikaner över 45 år är emot protesterna.

En annan undersökning visar dock att 34 procent av TV-tittarna har minskat intresse att titta på NFL-fotboll på TV på grund av protesterna, vilket annan statistik kring TV-tittande även bekräftar.

Protesterna har konkret lett till att antalet TV-tittare har sjunkit med mellan 10 och 15 procent beroende på vilka lag som spelar. Även biljettförsäljningen till NFL-matcher har gått ned – med hela 18 procent för en biljettförsäljare medan en annan biljettförsäljare har tappat 31 procent av sin försäljning. Allen Jones, en företagare som sponsrat flera av sina produkter under TV-sändningar har meddelat att han nu slutar sponsra NFL på grund av dessa protester.

Den professionella basketligan NBA har noggrannt följt utvecklingen och har nu meddelat att man förväntar sig att alla spelare står upp under nationalsången. NBA har dock inte förklarat hur de tänker ta itu med spelare och lag som vägrar följa den uppmaningen. De har bara sagt att om det inträffar så kommer NBA sköta det vid det tillfället det händer.

Det många konstaterar är att NFL-spelare som påstår sig vilja förena landet i grunden snarare bidrar till en extrem splittring av landet genom att öppet visa vad som uppfattas som brist på respekt för den amerikanska nationalsången innan matcherna.