89 procent av britter i åldrarna 16-29 som ingått i undersökningen uppger att man anser att livet är både meningslöst och utan syfte. Det tycks dock finnas hopp då andelen som har samma pessimistiska livssyn bland äldre är betydligt mindre.

Det är det japanska företaget Yakult som utfört mätningen som visar att yngre har allt annat än en positiv syn på livet. Motsvarande andel för samtliga åldrar ligger även det högt, 80 procent, men bara 55 procent bland de över 60.

36 procent i samtliga åldersgrupper uppger att de skulle vilja göra om hela sin livssituation ifall de kunde och ekonomi anges av 45 procent som det största hindret från att uppnå lycka.

Utbredd avundsjuka
En betydande andel, 34 procent, anger oro/ångest som det som stoppar dem från att uppnå olika saker i livet. 22 procent anger dålig hälsa som ytterligare ett skäl. Två tredjedelar erkänner att man är avundsjuka på kollegor och vänner som tycks ha sin tillvaro i ordning.

När det gäller livets mening anser hälften av de tillfrågade att vi har satts på jorden för att vara så lyckliga som möjligt medan 37 procent i stället anser att meningen är att göra människor omkring oss lyckliga. 31 procent menar att syftet är att utföra så många goda gärningar som möjligt.

Kärlek och hälsa
49 procent menar att nära och kära är de som ger livet syfte medan 25 procent anser att det hela går ut på att vara hälsosam.

Ensamhet
Ett annat utbrett problem i Storbritannien, framför allt bland äldre, är ensamhet. 2017 visade en undersökning att 73 procent bland äldre känner sig ensamma varav 49 procent känt så i flera års tid. Enligt siffror från det brittiska regeringen känner sig omkring nio miljoner ensamma med 200 000 äldre som inte haft en konversation med en vän eller släkting över en månads tid.